До статей

Про собак

29 червня 2023

В’язка собак: особливості, нюанси
В’язка собак: особливості, нюанси

Злучка або в’язка собак – це акт спарювання самця з самицею (кобеля із сукою) який має на меті запліднення та подальше отримання потомства. Це досить відповідальний процес в житті як самої собаки, так і її власника. Особливо, якщо тварина породиста. Тому господарі мають розбиратися в цьому питанні і брати до уваги безліч нюансів цього процесу.

Різновиди в'язки собак

В кінологічній практиці виділяють два основні різновиди в’язки собак:

  1. Вільний. Тварин залишають наодинці і не втручаються в процес. При такому способі партнери повинні мати досвід у цій сфері.
  2. Ручний. При ньому весь процес в’язки собак контролює фахівець - умови спарювання, а також поведінку тварин до початку, під час і після процесу.

Перша в’язка собак повинна обов’язково відбуватися під наглядом досвідченого фахівця.

В перший раз

Перша тічка у самиці настає в півроку-рік, але злучати її рекомендується лише після третьої тічки. Самці можуть бути здатними до спарювання вже з півроку, але розв’язувати їх належить починаючи з п’ятнадцяти місяців. 

Ранні в’язки собак викликають уповільнення розвитку, появу слабеньких цуценят і майбутні вади здоров’я. 

Через недосвідченість собаки случка виконується вручну. Алгоритм процесу:

  1. Хазяїн утримує самицю за нашийник, підводить їй коліно під живіт і тримає в необхідній позиції.
  2. «Петлю» (вульву) обробляють вазеліном.
  3. Коли самець заплигує на самицю, його треба направляти і утримувати трохи над хвостом.
  4. По закінченні скліщення собак  і сім’явиверження партнерам допомагають обережно розчепитися. Сучці допомагають зайняти зручну позицію і протягом першого часу не дають лягати і робити різку рухи.

Під час першої в’язки собак можуть виникнути проблеми:

  • Самиця проявляє агресію.
    Господар має утримувати її в необхідній позі, а, якщо знадобиться – надіти намордник.
  • Пес ігнорує суку.
    Треба ткнути його носом в промежину самки.
  • Кобель не вистрибує на самицю.
    Треба підсадити його і поставити передні кінцівки на спину самки.
  • Кобель «перегорів».
    Вивести пса на двір або до іншого приміщення хвилин на п’ятнадцять-двадцять.

Після злучки за сукою треба слідкувати, поки не закінчиться тічка, щоб вона повторно не пов’язалася з іншим партнером, що буде причиною появи змішаного потомства.

Признаки готовності до спарювання

Найкращий час для в’язки собак найточніше визначається за рівнем гормонів в крові суки. У різних порід він дещо відрізняється, тому краще за все зробити аналізи у ветклініці. Якщо такої можливості нема, власник сам може виявити готовність самиці до спарювання за такими ознаками:

  1. Зміна поведінки. Готова до случки собака  знервована, неспокійна і погано слухається команд.
  2. Вульва («петля») набухає і розм’якшується.
  3. Якщо самицю з силою погладити по спині, вона демонструє готовність – встає у характерну позу і відводить в сторону хвіст.
  4. Виділення, які до настання моменту готовності мали яскравий колір, тепер світло-рожеві. Наявність виділень і їх забарвлення краще перевіряти зранку за допомогою чистого ватного тампону.

Незважаючи на наявність ознак готовності до в’язки, собак все одно необхідно належним чином підготувати.

Готуємо собаку до в'язки

Готувати собаку до в’язки треба з дитинства. Власник повинен з самого початку вирішити чи буде тварина брати участь в розведенні і забезпечити їй найкращі умови утримання, а саме: якісне харчування, виховання і догляд, а також регулярні ветеринарні обстеження.

В зоомагазині Petomnia власники зможуть знайти всі необхідні зоотовари для догляду за своїми домашніми улюбленцями. Наш магазин пропонує широкий вибір товарів для тварин від провідних виробників – від сухих кормів, їх замінників і добавок до різноманітних лікарських препаратів для підтримання здоров’я вашого улюбленця на належному рівні. Все необхідне можна замовити на сайті зоомагазину онлайн або завітавши до нас особисто.

За місяць перед побаченням собака має пройти ветеринарне обстеження. За кулька днів до в’язки – всі необхідні гігієнічні процедури. Не можна купати суку в період тічки, щоб не занести інфекцію до статевих органів.

Перед в’язкою собак необхідно вигуляти, але не годувати. На перше побачення їх треба привести в наморднику та на поводку, тому що реакція може бути непередбачуваною.

«Наречених» треба познайомити обов’язково на нейтральній території. Вони мають побігати разом і позалицятися одне до одного хвилин десять-п’ятнадцять. 

Місце для в’язки

Спарювання проходить виключно на території самця, тому що сука зазвичай поводиться агресивно, захищаючи власну територію, і кавалер може втратити до неї інтерес. 

Власники мають бути готовими до того, що в кімнаті, де відбувається в’язка, «наречені» наведуть безлад, тому краще заздалегідь прибрати з приміщенні все, що може бути пошкоджене.

Підлогу краще застелити старим простирадлами, які можуть увібрати в себе виділення.

Поделиться