До статей

Про собак

18 января 2022

ТОП-10 найкращих порід собак для квартири
ТОП-10 найкращих порід собак для квартири

Багато людей вважають, що квартира – не найкраще місце для життя собаки. Але мрії про чотирилапого вихованця змушують шукати відповідну породу. Собака стане вірним другом, чудовим компаньйоном для всіх ваших домочадців на довгі роки. Можна вибрати вихованця для невеликої та просторої квартири. Фахівці нашого інтернет-магазину PetOmnia.com.ua склали рейтинг топ-10, до якого увійшли найкращі породи собак для квартири. Це вихованці, які добре почуваються, перебуваючи в обмеженому приміщенні.

Як вибрати собаку для квартири чи будинку: загальні правила

При виборі породи собак для квартири необхідно звернути увагу на кілька загальних рекомендацій. Вихованець, який живе в обмеженому просторі, не повинен ставитись до бійцівської породи.

Собаки для охорони – міцні тварини, які потребують фізичної активності. У квартирі їм буде некомфортно. Великі, енергійні породи підходять лише просторих приміщень.

При виборі вихованця враховують таке:

  • Розмір. Собаки діляться за розміром на 5 груп: мініатюрні (до 4 кг), малі (до 10 кг), середні (до 25 кг), великі (до 45 кг) та гігантські (більше 45 кг). Якщо тварина велика, вона почувається некомфортно у невеликому приміщенні. Тож в однокімнатній квартирі до 30 кв. м не варто заводити хаски, вівчарку, дога і т. д. Якщо місця замало, навіть собаці середнього розміру буде некомфортно. У квартирі до 45 кв. м зручно жити породам вагою до 10 кг. Наприклад, це може бути джек-рассел-тер'єр, бігль, такса і т. д. Якщо собака не зможе достатньо рухатися і повністю витрачати сили, він стане менш активним і хворітиме. Іноді собаки через надлишок енергії починають псувати меблі, оздоблення, речі.
  • Поведінка. Деякі породи голосно гавкають з приводу. Якщо звукоізоляція стін та перекриттів погана, доведеться зіткнутися з проблемами. Сусіди скаржатимуться на подібну поведінку вихованців. Дзвінкий гавкіт - перевага для заміського будинку. Але в багатоквартирній будівлі подібна особливість домашнього улюбленця може принести багато проблем. До пород, які люблять гавкати, належать бігль, бладхаунд, брюссельський грифон.
  • Особливості догляду. Усі домашні собаки вимагають спеціального догляду. Наприклад, потрібно регулярно стригти шерсть чи пазурі. Хазяїн при виборі породи має оцінювати свої можливості, наявність вільного часу. Звертають увагу, чи сильно линяє тварина, наскільки густа в нього вовна. Вуличні, сторожові породи погано переносять перепади температури, що може призвести до проблем зі здоров'ям через вигулювання взимку. Зверніться до наших співробітників, щоб дізнатися, які особливості догляду є породи. Деякі собаки для квартири вимагають правильного розчісування періодичного купання з використанням спеціальних засобів. Все необхідне ви знайдете у нашому інтернет-магазині.
  • Потреба уваги. Якщо господарі багато часу проводять на роботі, потрібно обирати спокійну породу. Такі собаки менш болісно переносять самотність. Всі домашні вихованці потребують спілкування з господарем.

лучшие породы собак для жизни в квартире

Враховуючи перелічені особливості, наші співробітники обрали найкращі породи собак для життя у квартирі. Це тварини, які не вимагають спеціального догляду, відрізняються спокійним, поступливим характером.

ТОП-10 порід собак для квартири: опис та особливості утримання

У невеликій однокімнатній квартирі або заміському будинку можна створити сприятливі умови для собаки. До вибору породи ставляться відповідально, адже від цього залежить самопочуття вихованця, тривалість його життя. Отже, топ-10 порід свійських собак виглядає так:

  • 10 місце – німецький дог
  • 9 місце – німецька вівчарка
  • 8 місце – лабрадор
  • 7 місце – сетер
  • 6 місце – шарпей
  • 5 місце – боксер
  • 4 місце – бостон-тер'єр
  • 3 місце – французький бульдог
  • 2 місце – чихуахуа
  • 1 місце – йоркширський тер'єр

Звичайно, якщо територія, на якій житиме вихованець, невелика, підходять маленькі породи собак для квартири. Великих тварин заводять у просторій квартирі-студії, де поряд є парк чи сквер для вигулу. Тут вихованець може виплеснути енергію, щоб залишатися фізично здоровим і життєрадісним.

Дрібні породи собак для квартири

Ідеально підходять маленькі собаки для помешкання. Це породи, які займають місця з першого до четвертого представленого рейтингу. Невеликі домашні улюбленці відрізняються спокійним характером, не вимагають великої території для проживання.

Бостон-тер'єр

Ця порода особливо популярна у США. Як квартирний собака бостон-тер'єр підходить завдяки невеликому розміру, аристократичності, спокійному характеру. Від цього собаки практично не почуєш гавкіт, він не вступає в конфлікти. Бостон-тер'єр став офіційним символом штату Массачусетс .

Бостон-терьер

Декоративну породу було виведено шляхом схрещування англійського тер'єру та англійського бульдога. Тварина важить 3-11 кг, висота у загривку становить 23-38 см, тривалість життя – 12-15 років. Основні особливості породи такі:

  • Бостон-тер'єр має великі очі, сплющену мордочку. Вовна має плямисте забарвлення.
  • Немає підвищеного слиновиділення (як, наприклад, у бульдогів), мордочка завжди суха.
  • Не люблять гуляти довго в холод чи спеку. У першому випадку тварина може захворіти через переохолодження, а в другому – отримати тепловий удар. Перебуваючи у житловому приміщенні, бостон-тер'єр почувається добре.
  • Порода ввічлива, делікатна, дисциплінована.
  • Є почуття власної території, але для виконання службових обов'язків собака не призначена.
  • Сім'ям з дітьми, людям похилого віку підходить доброзичливий, привітний характер бостон-тер'єра.
  • Коли собака не спить, вона смішно пофиркує, а уві сні може тихо похропувати.
  • Свою прихильність та любов до господарів бостон-тер'єри виражають стрибками, можуть навіть наскакувати на господарів.
  • Міміка виразна, наприклад, якщо собака образився, відразу на мордочці з'являється характерна гримаса. Якщо ж вихованець щось наробить, він матиме винний вигляд. За цю потішну особливість господарі дуже симпатизують своїм домашнім улюбленцям.

Це дуже позитивна, доброзичлива порода. Якщо потрібно, собака годинами гулятиме з господарем по магазинах (в хорошу погоду або в опалювальному приміщенні) або сидітиме з вами поруч, якщо ви захочете подивитися телевізор. Це неконфліктна та чуйна порода, що йде на контакт навіть іноді на шкоду власній безпеці. Бостон-тер'єр не буде пустувати, не диктує свої умови.

Серед порід собак для дому ці тварини займають одне з найвищих місць. Вони стануть відмінним компаньйоном, добре ставляться до дітей та інших членів сім'ї. Але недоліком бостон-тер'єра є його товариськість.

Собаку не можна відставляти надовго одну. Якщо всі члени сім'ї довго знаходяться не вдома, вихованець занудьгує, почуватиметься самотнім. Це негативно вплине на його самопочуття.

Французький бульдог

Для квартирного існування підходять спокійні породи собак. Однією є французький бульдог. Порода славиться врівноваженістю, почути гавкіт від них можна у крайньому випадку. Якщо в будинок проникне несподіваний гість, собака попередить господарів. Вихованець потребує спілкування з людьми. Тому для тих, хто довго перебуває у відрядженнях або завжди працює допізна, порода не підходить.

Французский бульдог

Французький бульдог важить 8-14 кг, має висоту в загривку 30-35 см. Це дуже добрий собака, який стане хорошим другом для всіх членів сім'ї. Тривалість життя у середньому становить 10-12 років. Основні особливості породи такі:

  • Тварина має неабиякий розум, але при дресируванні доведеться виявити винахідливість. Рутини французький бульдог не любить.
  • Вихованець не вимагатиме складного догляду, не потребує високих фізичних навантажень.
  • Достатньо лише регулярно вигулювати французького бульдога і не допускати надмірного набору маси.
  • Представники цієї породи не люблять спеку, тому в спекотні дні наявність кондиціонера в приміщенні є обов'язковою.
  • Порода має підвищене слиновиділення, також періодично у них трапляється метеоризм, шерсть може линяти. До того ж уві сні вихованець похропує. Тому його не варто привчати спати у спальні господарів.
  • Собака не пристосований до життя на вулиці. Це квартирний вихованець, якому подобається домашній комфорт.
  • Французький бульдог чудово ладнає з дітьми. Але варто пам'ятати, що малюк може образити вихованця, змусивши його захищатися. Тому дітей до 3 років не варто залишати без нагляду поряд із собакою.

Коли французький бульдог молодий, він активний, любить погратись. Згодом він стає спокійнішим, любить полежати, веде повільний спосіб життя. Вихованець не потребує довгих прогулянок, не вимагає складного догляду. Це собака з веселою вдачею, яка зможе розвеселити та скрасити дозвілля навіть у сірий осінній день. Якщо господар у поганому настрої, французький бульдог це відчує, постарається підняти настрій чи просто посидить поряд.

Якщо вихованець відчуває самотність, він може стати агресивним, хуліганитиме. Згодом через тугу за господарями домашній улюбленець почуватиметься погано. Тому залишати французького бульдога надовго самого, не звертати на нього уваги не можна.

Чихуахуа

Квартирні домашні собаки, породи життя в приміщенні зазвичай невеликі. Але одним із найменших домашніх вихованців є чихуахуа. Його вага настільки мала (0,5-3 кг), що власникам таких собак дозволяється брати їх у салон літака.

Чихуахуа

У громадських місцях тварина може виглядати із сумочки або сидіти під пахвою господаря. Навіть у найменшій квартирі чихуахуа буде комфортно. Порода відрізняється невибагливістю, простим доглядом.

Тварина самолюбна, але віддана господареві. Чихуахуа входить до топ-10 найпопулярніших порід у світі. Висота в загривку становить 15-23 см, а середня тривалість життя - 12-14 років.

Особливості породи такі:

  • Навіть із великими собаками чихуахуа поводяться на рівних.
  • Добре ладнають з іншими вихованцями в будинку, але тільки у випадку, якщо вони не посягають на авторитет домашнього улюбленця.
  • Вихованець буде радий супроводжувати господаря у всіх справах. Компаньйонські якості добре розвинені.
  • Активний, грайливий собака, що вимагає багато уваги, сильно прив'язаний до господаря, чуйно реагує на кожну його дію.
  • Вихованець швидко адаптується до різних умов, не вимагає довгих прогулянок. При необхідності чихуахуа може обходитися без прогулянок, за умови наявності облаштованого туалету.
  • Довгої самотності не переносять. Можна залишити на короткий час, але тривала відсутність господаря переноситься тяжко.
  • Характер ревнивий і навіть уразливий. Центральне місце у будинку має належати саме чихуахуа за умови наявності інших вихованців.

До першого року життя собака стає дорослою. Вихованець відрізняється врівноваженим характером, не впадатиме в істерику і гавкатиме при будь-якій нагоді. Це філософ, готовий прийняти будь-які умови життя як належне. Але неповагу до себе він не терпить. Усі дії цього малюка спрямовані на схвалення господаря.

Ваш чотирилапий друг захоче облаштувати собі власний куточок. Якщо ви не вирішите це питання, чихуахуа вибере собі місце самостійно, причому іноді в найнесподіваніших місцях. Тому бажано купити цуценяті будиночок або лежанку, де вихованцю буде спокійно і комфортно.

Собака замерзає у міжсезоння та взимку. Тому потрібно подбати про спеціальний теплий одяг. Бажано підтримувати у приміщенні температуру вище +20⁰С. Періодично проводять гігієнічні процедури, розчісують шерсть спеціальною щіткою. Все необхідне можна купити у нашому інтернет-магазині.

Йоркширський тер'єр

Однією з найпопулярніших порід квартирних собак є йоркширський тер'єр. Ця охайна тварина, яка не шумить, відрізняється доброзичливим характером. Вони не линяють, можуть ходити до туалету в лоток. Вибираючи собаку-компаньйона, варто звернути увагу саме на цю породу.

Йоркширский терьер

Це невеликі, але дуже милі собаки. Їхня вага становить 2-3,2 кг, а висота в загривку – 15-17 см. При гарному догляді вихованець проживе близько 15-16 років. Тварина більше схожа на іграшку, але при цьому вона дуже прив'язана до господарів. Характер йоркширського тер'єру доброзичливий, позитивний. Опис породи:

  • У характері йоркширського тер'єра поєднуються сміливість, відданість господарям, делікатність та інтелігентність. Це кмітливий, веселий, розумний вихованець, зовнішній вигляд якого викликає розчулення.
  • Собака стане добрим другом для всієї родини. Але своїм господарем йоркширський тер'єр вважатиме лише одну людину, яку вибере сам.
  • Йоркширський тер'єр із задоволенням бере участь у іграх дітей, любить активні забави. Собака добре ладнає з підлітками та маленькими дітьми. Але і з літніми людьми вихованець відмінно знаходить спільну мову.
  • Йоркширський тер'єр пристосовується до невеликого та просторого приміщення.
  • Порода добре піддається дресирування, але посидючості їй не вистачає.
  • Йоркширський тер'єр вимагає догляду за шерстю. Якщо вона довга, собаку купають щотижня з використанням спеціальних засобів. Короткошерсті вихованці потребують гігієнічних процедур рідше. Їх купають не частіше, ніж раз на 2-3 тижні. Періодично потрібно стригти тварину, але собаки не люблять подібних процедур, тому краще звертатися до досвідченого майстра.
  • Порода вибаглива до їжі. Раціон ретельно складають з урахуванням особливостей породи. При натуральному раціоні варто враховувати, що багато продуктів буде протипоказано. Тому краще перевести вихованця на спеціальний корм.

Через невеликий розмір йоркширський тер'єр, як і інші карликові породи, може зазнати травм у разі падіння на нього різних предметів. Потрібно стежити, щоб він не вилазив на висоту.

Порода цікава, любить гуляти в хорошу погоду на повітрі. Важливо, щоб вихованець був досить активним, не засиджувався вдома.

Середні породи собак для квартири

Маленькі собаки подобаються далеко не кожній людині. Якщо простір для проживання дозволяє, можна розглянути породи середнього розміру. Кращими вихованцями в цій категорії вважаються шарпей, сетер та боксер.

Шарпей

Собаки середнього розміру можуть стати не тільки чудовим компаньйоном, а й захисником. Це справедливо для шарпея. Хоч собака виглядає миролюбно, навіть здається трохи лінивим, він стане гарним сторожем. Вихованець не потребує великого простору. Раніше представники породи не лише охороняли житло, а й брали участь у полюванні, пасли та захищали стада.

Шарпей

Собака має вагу 19-35 кг, а зростання в загривку становить 41-50 см. Середня тривалість життя становить 10-12 років. Зовнішність шарпея, що запам'ятовується, відрізняється наявністю виражених складок. Опис породи:

  • Китайська порода має спільне коріння з чау-чау, тибетськими мастифами. Вік породи досягає 3 тис. років , що робить її однією з найдавніших у світі.
  • Всім домочадцям перед покупкою цуценя потрібно поспілкуватися з шарпеєм. Шерсть цієї тварини може викликати алергію, тому потрібно перевірити, чи немає реакцію неї.
  • Хоч вихованець виглядає, немов м'яка іграшка, характер у неї зовсім не невинний. Тому господарі повинні приділяти достатньо уваги дресирування. Це повноцінний сторожовий пес, здатний захистити свою територію від сторонніх посягань. Хазяїн повинен підтримувати авторитет в очах вихованця.
  • Якщо сім'ї є дитина молодшого віку, краще розглянути варіанти коїться з іншими породами собак. Але для школярів та підлітків цей вихованець стане відданим другом.
  • Шарпей не потребує складного догляду. Тварина не потребує надмірних навантажень. Утримувати собаку потрібно у приміщенні. Для життя на вулиці вихованець не пристосований.
  • Важливою є рання соціалізація, щоб у дорослому віці шарпей не виявляв агресії по відношенню до інших тварин і людей.

Варто враховувати, що шарпея не можна назвати довгожителем серед собак. Літнім вважається вік 8-9 років. При хорошому догляді собака доживає до 12 років.

Це спокійні вихованці, які вимагають дресирування та послідовності у вихованні. Якщо господар дасть слабину, шарпея складно змусить слухатися. Тому виховання має бути послідовним, у жодному разі не можна застосовувати насильство та крики. Недосвідченим господарям може знадобитися допомога професійного кінолога.

Шарпей не любить великих компаній. Якщо до вашого будинку часто приходять гості, не дозволяйте їм фамільярничати з вашим улюбленцем. Різкі рухи, крики, що викликає поведінку, розцінюється собакою як загроза. Наслідки будуть відповідні. Але сім'ї, в якій виріс шарпей, вихованець цілком відданий. Він стане гарним компаньйоном, чудовим захисником житла.

Сетер

Ця порода була виведена на полювання, але зараз це хороші компаньйони, яким цілком комфортно в квартирі. Сетери відрізняються спокійним, неагресивним характером, охайністю, прихильністю до людей. Є кілька підвидів представників породи. Це ірландська, шотландська, англійська сетер.

Ирландский красный Сеттер

У середньому представники породи важать 27-32 кг. Висота в загривку становить 55-67 см. Це дуже розумні собаки, які підкорюють своєю чарівністю оточуючих. Собака добре ладнає з людьми, дуже прив'язаний до господарів. Для охорони житла не підходить, тому що вихованець довірливо ставитиметься до всіх людей, які приходять до вас у будинок.

Вихованець активний, потребує довгих прогулянок на свіжому повітрі. Тому бажано, щоб поряд із будинком був просторий парк чи сквер. Особливості сетера такі:

  • Собака товариська, не переносить самотності. Якщо господар залишає вихованця одного на довгий час, сетер може затоскувати. Це негативно вплине на здоров'я.
  • Вихованець доброзичливо налаштований до людей та інших вихованців, які живуть у будинку. Собака стане другом для дорослих та дітей, зможе втішити та підтримати, якщо у господарів буде поганий настрій. При виборі цуценя важливо визначитися, чи потрібна вам собака для полювання, чи це буде квартирний вихованець.
  • Тварина спортивна та активна, тому вимагатиме того ж від господаря. Недостатньо погуляти із сеттером 15 хвилин. Собаці потрібна повноцінна прогулянка з фізичними навантаженнями щодня.
  • Сетери люблять купатися. Якщо влітку поряд буде відкрита водойма, вихованець не пропустить шансу поринути у воду.
  • Характер досить впертий. Якщо сетер щось вирішив, переконати його буде складно.
  • Порода потребує ретельного догляду. Потрібні системні купання, розчісування, використання спеціальних засобів, вітамінів. В цьому випадку шерсть домашнього улюбленця буде шовковистою, блискучою, а загальний вигляд аристократичним. Хоч шерсть довга, має підшерстя, порода майже не линяє, не має характерного запаху.
  • У щенячому віці гіперактивна порода. Потрібно ховати предмети, які собака може погризти, зламати чи впустити. Згодом характер стає спокійнішим.

Зростають сетери повільно. Тільки до 3 років собака стає дорослою. Завести сетера можна навіть за наявності маленької дитини у сім'ї. Собака терпітиме, навіть якщо малюк випадково потягне її за шерсть чи вухо.

Сетер позбавлений агресивності, добре уживається не лише з іншими собаками, а й кішками та іншими тваринами.

Боксер

Собака добре вживається у квартирі, у сім'ях з дітьми. Порода не потребує інтенсивних фізичних навантажень, її представники звикли жити на обмеженій території. Боксер чутливий до холоду, тому господарі повинні подбати про наявність теплої підстилки на підлозі для вихованця. Це добрий друг та компаньйон.

Собаки мають вагу близько 23-31 кг. Висота в загривку становить 52-64 см. Середня тривалість життя представників породи становить 11-12 років. Характер врівноважений, спокійний, але у разі потреби боксер стане на захист території та господарів. Це сторожова порода, здатна захистити житло від зазіхань недоброзичливців. Боксер відрізняється такими особливостями:

  • Характер поступливий, нервова система міцна, стійка. Але при цьому темперамент вихованця яскраво виражений. Це відважна, безстрашна тварина, яка відстоюватиме інтереси господаря до кінця.
  • У родинному колі боксер товариський, комунікабельний, любить увагу господарів. Серед своїх собака виявляє дружелюбність та турботу, любить усіх домочадців, незалежно від віку. Хоча порода відноситься до сторожових, вихованець любить маленьких дітей, охоче вступає в їх ігри і бере участь у витівках. З дорослими він любить сидіти на дивані під час перегляду телепрограм або фільмів.
  • До сторонніх собак належить із недовірою. Якщо в будинку з'явилися незнайомі люди, вихованець гавкатиме, але за командою господаря прийме гостей. Тому для представників породи важлива соціалізація та правильне дресирування.

У віці 1,5 року собака стає дорослою фізично, але емоційно це ще підліток. Тому навчати вихованця у цьому віці вкрай складно. Через деякий час боксер дорослішає емоційно та краще засвоює команди.

Порода комунікабельна, добре вживається з іншими тваринами у будинку. Але задерикуватий характер часом бере гору над вихованим вихованцем. Він не проти поганяти дворових котів.

Це спритний, сильний собака, який до самої старості зберігає в собі дитячу безпосередність. Боксер впертий, але не досягає своєї мети агресією.

Великі породи собак для квартири

Якщо площа житла пристойна, можна завести велику собаку. До цієї категорії увійшли німецький дог, німецька вівчарка та лабрадор. Перелічені породи можуть стати квартирними, за умови наявності достатнього місця і правильного догляду.

Німецький дог

Звичайно, німецький дог гармонійніше виглядає у просторому власному будинку. Але якщо квартира простора, представникам цієї породи тут буде комфортно. Щоб вихованець поводився вдома спокійно, потрібні щоденні активні прогулянки. До домочадців належить тепло, виявляє дружелюбність. Але німецький дог може бути сторожовим собакою.

Немецкий дог

Вихованець великий, важить 50-80 кг, а висота в загривку досягає 72-90 см. Тривалість життя представників породи невелика - всього 8-10 років. Опис породи:

  • Це чудовий охоронець, захисник для всіх членів сім'ї.
  • Дорослий дог спокійний, аристократичний, вирізняється інтелігентністю.
  • Житло має бути просторим, щоб вихованець почував себе добре.
  • Для вуличного існування вихованець не пристосований. Має коротку вовну, яка не може його зігріти в холодну погоду.
  • Здоров'я у догів слабке, тому вони рідко живуть довше 8 років.

Це відданий господарям добряк, який має досить грізний вигляд. Але насправді собака спокійна, неагресивна. При необхідності дог стане на захист господаря.

Німецька вівчарка

Порода активна, досить велика, тому для вівчарки потрібне просторе житло, а поруч має бути парк для вигулу. Представники породи важать від 22 до 40 кг, зростання у загривку становить 55-65 см. У середньому німецька вівчарка живе 11-13 років.

Немецкая овчарка

Це відмінний компаньйон, який при правильному дресируванні може бути чудовим охоронцем. Вихованець беззаперечно визнає авторитет людини, дуже прив'язаний до господаря. Це одна з 3 найрозумніших порід собак у світі. Вівчарка відмінно ладнає з дітьми, потребує спілкування з людьми та фізичних навантажень.

Лабрадор

З великих собак це одна з найкращих квартирних порід. Лабрадори товариські, люблять дітей та дорослих, але потребують фізичної активності. Якщо приділяти цьому недостатньо уваги, вихованець почне хуліганити будинки, псуючи меблі та речі. Собака важить 25-34 кг, висота у загривку – 53-61 см. У середньому лабрадори живуть 12-14 років.

Лабрадор

Вихованець добре ладнає з усіма домочадцями та іншими тваринами в будинку. Лабрадор любить щільно поїсти, тому потрібний контроль ваги. Вихованець не вимагає складного догляду, добре піддається дресируванні, відрізняється міцним здоров'ям.

Правильно обравши вихованця, ви отримаєте не тільки хорошого компаньйона, а й відданого друга, який не доставлятиме проблем. Про особливості утримання та догляду за представниками різних порід ви можете дізнатися у співробітників нашого інтернет-магазину.

Поделиться