До статей

Про собак

18 січня 2022

Цуценя в будинку, перші дні, з чого почати
Цуценя в будинку, перші дні, з чого почати

Коли в будинку з'являється щеня, звичний спосіб життя змінюється. Господарі повинні приділити достатньо часу милому малюкові, щоб допомогти цуценяті звикнути до його нового середовища проживання. Терпіння і турбота тим часом понад усе. Перед появою вихованця у вашому будинку потрібно дізнатися, що потрібно для собаки, як повинен поводитися господар та інші домашні. Купити все необхідне для утримання цуценя та дорослого собаки можна у нашому інтернет-магазині PetOmnia.com.ua.

Як підготуватись до появи цуценя в будинку?

Якщо маленьке щеня з'явилося у вас в будинку спонтанно (наприклад, ви взяли вихованця з вулиці), часу на підготовку немає. Але частіше рішення завести собаку виявляється ретельно зваженим. Тому господар встигає підготуватися до зустрічі зі своїм новим другом.

Как подготовиться к появлению щенка в доме

Перед появою вихованця варто не тільки дізнатися, що потрібно для цуценя, але і як допомогти дитині пережити стрес. У цей період вихованець звикає до нової обстановки, запахів, звуків. Буває, що собака скуле, нудьгує по матері. Тому потрібно створити для вихованця максимально комфортні умови.

Безпека

Маленьке цуценя дуже допитливе. Він досліджуватиме нову територію, заглядаючи в кожен куточок. Тому важливо забезпечити високу безпеку для вихованця. У будинку джерелами потенційної небезпеки є:

  • Електричні дроти. У перший рік життя собаки люблять гризти все, що потрапить у їхнє поле зору. Особливо небезпечні для малюка електричні дроти. Тому проводку потрібно сховати у спеціальні короби.
  • Слизьке покриття для підлоги. Коли вихованець бігатиме, він може послизнутися, вдаритися об стіни, підлогу, травмувати лапи.
  • Рослини. Деякі рослини можуть бути токсичними для тварини, тому їх потрібно переставити в недоступне для вихованця місце.
  • Крихкі, дрібні предмети. Всі тендітні речі, невеликі дрібнички потрібно прибрати. Цуценя може випадково подавитися таким предметом або проковтнути його, що призведе до серйозних проблем шлунково-кишкового тракту.

Безопасность щенка

Щоб забезпечити комфортні умови, дізнайтесь у наших консультантів, що потрібно купити щеняті. Обов'язково потрібні іграшки, засоби догляду та інше приладдя.

Як знайомити цуценя з дорослими, дітьми та домашніми тваринами

Для собаки дуже важливою є правильна соціалізація. Негативний досвід, отриманий у перші дні перебування у новому будинку, може призвести до проблем у майбутньому. Навіть коли вихованець звикне до всіх домашніх, він може відчувати занепокоєння з появою гостей.

Є кілька порад про соціалізацію вихованця:

  • Обмежте кількість гостей. Нехай у перші дні проживання вихованця в будинку до вас приходить якнайменше сторонніх людей.
  • До кожної людини, вихованця у вашому будинку щеня має звикати окремо. Спочатку він має проводити час лише зі своїм господарем. Потім поступово знайомте цуценя з кожним членом сім'ї окремо. Натовп може злякати малюка.
  • Говоріть спокійно, тихо. Гучні звуки лякають цуценя, тому забезпечте тишу в будинку, говоріть спокійно, тихо та ласкаво. Попередьте всіх домашніх, щоб вони не виражали свої емоції бурхливо при знайомстві з вихованцем. Не робіть різких рухів.
  • Нехай щеня саме підійде до нової людини, з якою її знайомлять. Якщо передавати вихованця з рук до рук, це може налякати малюка.
  • Якщо щеня виявляє ознаки занепокоєння (підтискає хвіст, намагається сховатися, уникає зорового контакту), виведіть його з кімнати і дайте побути на самоті.

Позитивний досвід при першому знайомстві зі сторонніми людьми дуже важливий для вихованця. Якщо в будинку є діти, підготуйте їх до знайомства із цуценям. Поясніть, наскільки важлива їх правильна поведінка для тварини, що це впливає на розвиток вихованця.

Якщо в будинку немає дітей, попросіть знайомих прийти до вас із дітьми після етапу адаптації. Якщо цього не зробити, до дитини собака ставитиметься з недовірою.

Як підготуватись власнику?

Перед тим, як завести вихованця, господар повинен дізнатися, що потрібно для появи цуценя в будинку. Маля в перші дні вимагає багато вашої уваги та турботи. Бажано, щоб господар спочатку знаходився поруч із цуценям. Потрібно звертати увагу, де знаходиться малюк, щоб випадково не наступити на його хвостик або не вдарити його дверима. Слідкуйте, щоб вихованець не стрибнув з дивана, крісла.

Как подготовиться владельцу

Потрібно бути готовим до того, що собака сумуватиме. Це цілком нормальна поведінка. Багато власників цуценят відзначають, що собака плаче, скуголить і виглядає дуже сумним у перші дні перебування в новому будинку. Це викликає занепокоєння господаря. Деякі люди навіть звертаються до ветеринара, питаючи, чому цуценя скиглить. Потрібно взяти у заводчика іграшку або якусь річ, яка була від народження поруч із цуценям. Звичний запах заспокоїть малюка.

Малюк виявився далеко від мами, в незнайомій обстановці. Зараз він сумує за своїм колишнім будинком. Але через кілька днів настрій вихованця стане кращим. Цей етап адаптації просто потрібно пережити.

Місце для відпочинку

Место для отдыха

Господар повинен подбати про наявність зручного місця для відпочинку вихованця. Це має бути тихе приміщення, де собака почуватиметься захищеним. Потрібно поставити тут лежанку з чохлом, що не промокає. Це дозволить при необхідності легко випрати тканину.

Зона годування

Щоб після їди можна було швидко все прибрати, потрібно організувати місце годування на вологовідштовхувальному покритті. Малята (та й дорослі собаки) часто їдять неакуратно. Тому вологе прибирання потрібно проводити після кожного прийому їжі.

Зона кормления

Миску бажано закріпити, щоб вона не крутилася, не пересувалася по всій кімнаті, коли цуценя їсть. Для великих та середніх порід можна використовувати стійки, важкий посуд із керамічних матеріалів. Так перевернути миску буде важче. Обов'язково потрібно 2 миски (для їжі та води).

Місце для туалету

До 6-8 місяців щеня не виходить на вулицю в туалет. Природні потреби вихованець справляє вдома. Для цього потрібно вибрати місце, де щеня ніхто не потурбує. Потрібно розстелити в різних місцях вологопоглинаючі пелюшки.

Підготуйте засіб для обробки підлоги, рукавички та інше необхідне приладдя.

Место для туалета

Варто прибрати килими з підлоги, тому що під час звикання до туалету вихованець може неправильно вибирати відповідне місце.

Предмети догляду

Ще до появи вихованця варто купити одноразові пелюшки, що вбирають. Відразу після появи щеняти або в перші кілька тижнів знадобляться такі предмети для догляду:

  • Гігієнічний засіб для очей, вух. У міру забруднення ділянки навколо очей вуха обробляють лосьйоном.
  • Шампунь. Для щенят не підходять людські шампуні та інші миючі засоби. Це пояснюється особливим рівнем кислотності шкіри, який становить 6,1-7,4 рН (у людини 5,5 рН). Тому випускаються спеціальні засоби для купання собак.
  • Мило. Коли малюк почне виходити на вулицю, після повернення додому потрібно помити лапки. Для цього використовують гігієнічне мило. Цей засіб використовують і для прання собачого одягу. Склад гіпоалергенний, не має барвників та ароматизаторів.
  • Зубна паста, щітка. З раннього дитинства вихованця привчають до чищення зубів. Для цього використовують спеціальні гігієнічні засоби для собак. Паста для людей не підходить, тому що до складу може входити ксиліт. Для собак це токсична речовина.
  • Когтерез. Кожні 2-4 тижні потрібно підстригати кінчики кігтів вихованця (у міру зростання). Можна звернутися до ветеринару щодо цієї процедури.
  • Гребінець. Вибір моделі залежить від породи, особливостей вовни та віку вихованця.
  • Одяг. У юному віці багато пород собак потребують спеціального одягу. Тканина захистить від дощу, холоду, вітру. Багато дорослих собак теж потребують одягу в погану погоду, холодну пору року.
  • Нашийник, повідець, шлейка. Ще до прогулянок на вулиці вихованця привчають до подібних аксесуарів. Нашийник, шлейка, повідець повинні бути зручними для цуценя та господаря.

предметы ухода

Вибрати потрібні аксесуари, приладдя для догляду відповідно до породи, віку вихованця можна в нашому інтернет-магазині. Наші досвідчені консультанти дадуть корисні поради.

Іграшки

Для щеня обов'язково потрібно купити іграшки. Вони повинні бути безпечними, не мати частин, які б вихованець міг відгризти. Враховують породу та розмір цуценя, його темперамент. Якщо ви ще не знаєте, який характер у вашого вихованця, купіть кілька різних іграшок. Це допоможе вибрати відповідний варіант.

игрушки для щенков

Можна купити м'ячик для активних ігор, канатики для перетягування, кісточку, пулер. Обов'язково потрібно запропонувати предмети, які вихованець зможе гризти. Це особливо важливо під час зміни молочних зубів на постійні.

Корм

Потрібно дізнатися у заводчика, який раціон був у цуценя. У перші тижні не варто міняти корм. В іншому випадку адаптуватися до нових умов вихованець буде важче. Через кілька тижнів можна поступово переводити цуценя на зручний для вас корм. Є кілька варіантів харчування:

  • Готові раціони (сухий чи вологий).
  • Натуральні продукти.
  • Змішаний раціон.

рацион щенков

Перший варіант кращий, оскільки дозволяє точно дозувати порції відповідно до фізіологічної потреби тварини. Готовий раціон містить збалансований набір поживних елементів, його можна закупити про запас.

Забираємо цуценя додому

Цуценя можна взяти у заводчика, в розпліднику, притулку. Іноді беруть малюка прямо з вулиці. Якщо це породистий вихованець, потрібно почитати відгуки про заводчика.

щенок дома

Цуценят забирають у віці 2 місяців. Багатьох цікавить, чи можна забирати щеняти в один місяць. У цьому віці вихованець ще не самостійний, він залежить від матері та заводчика. Хоча собака вже не годує малюків молоком у цьому віці, він привчає їх охайності, основним правилам поведінки.

Колишній заводчик перед тим, як віддати цуценя, має його 2 рази вакцинувати, зробити картку (метрику) у ветеринара. Якщо ж щеня не породисте, потрібно дізнатися в розпліднику або у колишнього господаря наступне:

  • Особливості раціону (потрібний аналогічний корм).
  • Чи проводилася обробка від глистів та бліх.
  • Чи робили щеплення.
  • Чи привчений вихованець до туалету, які пелюшки використовував колишній власник.

Також можна дізнатися про особливості характеру вихованця. Перевозити малюка у новий будинок потрібно у перенесенні. Вона стане в нагоді і для походів до ветеринара. Дно потрібно застелити пелюшкою, з собою обов'язково візьміть серветки. При їзді в транспорті цуценя може закачати, можливо, малюк сходить до туалету.

Перші дні цуценя в будинку

У період адаптації щеняти бажано, щоб господар узяв хоча б невелику відпустку чи додаткові вихідні. Вдома має бути тихо, спокійно, зайві емоції зараз ні до чого. З іншими вихованцями краще не знайомити малюка в перші дні. Його тримають окремо від інших тварин.

вдали от других животных

Краще забрати вихованця у заводчика вранці, щоб у господаря було більше часу бути поряд із цуценям у перший день. Опустіть малюка на підлогу і дайте йому спокійно озирнутися. Цуценя може злякатися, сидітиме на одному місці або взагалі сховається. Не наполягайте на вивченні території. Коли вихованець звикне, він сам захоче прогулятися кімнатою. Можна погладити цуценя, ласкаво поговорити з ним, запропонувати іграшку.

Коли малюк трохи освоїться, покажіть йому миску з кормом та водою. Після їжі віднесіть його на пелюшку. Висока ймовірність, що він захоче до туалету. Потім покажіть місце для відпочинку та іграшки. Якщо вихованцю буде дозволено відпочивати на кріслах, дивані, з першого дня не садіть його сюди і не залишайте цуценя без нагляду, щоб він не впав з м'яких меблів.

Перші ночі цуценя в будинку

Вдень малюк відволікається на гру, але вночі він може затоскувати, не спить і скиглить. Виявіть терпіння, не лайте цуценя. Він сумує за колишнім будинком і матір'ю. Можна посидіти поруч із вихованцем, погладити його, ласкаво поговорити. Деякі господарі беруть малюка у ліжко. Але варто врахувати, що в цьому випадку він вважатиме вашу постіль своїм місцем відпочинку.

первое время щенка в доме

Тужити щеня буде перші 3-4 ночі, а потім звикне до нових умов. Щоб втішити, заспокоїти вихованця, не пускаючи його у своє ліжко, можна зробити таке:

  • Запропонуйте іграшку, яку взяли у колишнього заводчика. Звичний запах заспокоює щеня.
  • Поруч із вихованцем можна покласти грілку. Вода не повинна бути надто гарячою, а лише теплою.
  • Перед сном у міру погодуйте вихованця.

Іноді ці методи не допомагають. Потрібно потерпіти кілька ночей, доки пройде період адаптації.

Власник повинен знати, скільки спить щеня на 2 місяці. У цьому віці щенята багато сплять. Це нормально, не варто турбуватися. Немає чітких норм, скільки сплять собаки у ранньому віці. Потрібно спостерігати за загальним самопочуттям вихованця. Повноцінний сон для цуценя дуже важливий. Можливо, малюк спатиме і вдень, і вночі. Якщо він грає, нормально їсть, виглядає здоровим, турбуватися нема про що.

Якщо собака спить, його не варто будити. Це негативно позначається на психіці та нервовій системі вихованця. Деякі господарі, не знаючи, скільки сплять щенята, звертаються до ветеринара. У перші місяці тварині треба багато спати. Дбати про це не варто.

Прогулянки на вулиці

Цуценя в 4 місяці стає готовим до першого знайомства з вулицею, але все одно спочатку він ходитиме в туалет будинку. Карликові породи можуть все життя ходити до туалету на лоток. Перша прогулянка цуценя має бути запланована не раніше, ніж буде зроблено планові щеплення. Коли можна гуляти зі щенятим після щеплення, скаже ветеринар (є карантинний період).

прогулка на улице

Час, коли можна починати гуляти із цуценям, потрібно обрати правильно. У хорошу погоду малюка виносять на вулицю неподалік будинку на руках, потім спускають на землю (якщо вихованець не буде зляканий). Скільки разів на день гуляти з собакою, залежить від погоди, особливостей породи (активні собаки потребують довгих, частих прогулянок).

Туалет на вулиці

Після активної гри, годування, сну малюка виносять на траву, щоб привчити до туалету. Власники цікавляться, чи годувати собаку до або після прогулянки.

туалет на улице

Краще спочатку погодувати малюка (не надто щільно), а потім винести на траву, щоб він сходив до туалету. Обов'язково хвалите вихованця, коли він справлятиме природні потреби на вулиці.

Відвідування ветеринарної клініки

Коли щеня освоїться у новому будинку, обов'язково відвідайте ветеринара. Він заведе картку на собаку (якщо цього не зробив заводчик), складе графік вакцинації та протипаразитарної обробки. Відкладати візит до ветеринара не можна. Без вакцинації виходити на прогулянки небезпечно для малюка.

Посещение ветеринарной клиники

Вибрати все необхідне для цуценя та дорослого собаки можна у нашому інтернет-магазині PetOmnia.com.ua. Наші досвідчені консультанти дадуть корисні поради щодо утримання вихованця першого року життя.

Поделиться