До статей

Про собак

Про котів

30 червня 2023

Сезонні проблеми із паразитами у тварин
Сезонні проблеми із паразитами у тварин

З настанням теплих весняних днів активізуються кровососні комахи – блохи та кліщі. Від них  страждають у тому числі і домашні тварини. І якщо блохи можуть стати проблемою на протязі всього року, то кліщі завдають клопоту собакам і їх власникам саме о теплій порі. При виявленні цих паразитів у тварин треба негайно вживати заходів, направлених на знищення шкідників і на профілактику повторного ураження.

Блохи

Найпоширеніші паразити у тварин – блохи. Вони можуть з’явитися навіть у тих пухнастків, які не виходять на вулицю. Що вже казати про собак, яких треба виводи на двір щонайменше двічі на день.

Блох можна занести до оселі з вулиці на взутті та одязі. Вони можуть потрапити туди з під’їзду або з підвальних приміщень. Живуть ці паразити в килимах, за плінтусами та навіть у м’яких іграшках, там і відкладають яйця. Як паразити у тварин, блохи заскакують на них лише поїсти. 

Укуси бліх викликають у собак подразнення, свербіж та висипання що веде до розчісування уражених місць. А це провокує посилення укусів, тому що місце розчісування ще більше приваблює паразитів. Такі симптоми є алергічною реакцію тварини на слину бліх. Якщо не вжити відповідних заходів, це може призвести до тяжких наслідків.

Кліщі

Сезонні паразити у тварин – кліщі. Вони відрізняються від бліх повільністю. Паразити не заскакують на тварин як блохи, а тихенько заповзають на шерсть і шукають, де їм прикріпитися. Живуть кліщі у вологих місцях та у високій густій траві. Найбільшу активність проявляють в травні та серпні.

Кліщі-паразити у тварин намагаються прикріпитися в місцях з малою кількістю або повною відсутністю шерсті – на носі, вухах, на подушечках лап, повіках, на животі та навіть над хвостом. При обслідуванні пса обов’язково зверніть увагу на ротову порожнину (ясна, піднебіння, верхня щелепа).

Коли кліщ прикріпився до собаки завдяки спеціальному секрету, його вже не вдасться видалити цілком. Голова з ротовим апаратом залишаться в тілі тварини. Хоча існують спеціальні пристрої та методики, які все ж дозволяють повністю видалити паразита. Небезпечним є не сам укус кліща, а ті хвороби, якими він може заразити вашого улюбленця.

Хвороби, якими можуть заразити кліщі

Захворювання, які викликають ці паразити у собак, можуть бути дуже небезпечними. Найпоширенішими є наступні:

  1. Бабезіоз. Серед його симптомів – лихоманка, задишка, потемніння сечі. Якщо тварині не надати допомогу, вона помре протягом тижня.
  2. Туляремія. Відзначається підвищенням температури, проносом, блюванням та виділеннями з носу і очей. 
  3. Бореліоз або хвороба Лайма.  Протікає в гострій, підгострій або хронічній формі і відзначається лихоманкою, набряками суглобів, збільшенням лімфовузлів та відсутністю апетиту.  
  4. Анаплазмоз. Його симптоми – лихоманка, зниження активності тварини через біль у суглобах, в деяких випадках додаються діарея, блювання або судоми.
  5. Кліщовий енцефаліт. Хвороба, небезпечна не лише для тварин, а також і для людей. Призводить до ураження сірої речовини та запалення оболонки головного та спинного мозку.

Як бачимо, небезпека, яку несуть кліщі необробленим тваринам, дуже серйозна. Тому треба своєчасно виявляти паразитів, аби уникнути тяжких наслідків.

Що робити, виявивши кліща на тварині?

В цьому випадку краще за все звернутися до ветклініки. Досвідчені фахівці видалять паразитів, зроблять аналіз крові та за потреби проведуть необхідні лікувальні процедури. Ветеринари назначать ефективні медичні препарати

Якщо ви не маєте змоги негайно звернутися до лікаря, можна видалити кліща самотужки:

  1. На такий випадок придбайте спеціальний інструмент – викручувач кліщів. Виконувати процедуру пінцетом не рекомендується. Підготуйте медичні рукавички та спеціальний контейнер, куди будете складати кліщів.
  2. По можливості заспокойте собаку і не нервуйте самі. Не поспішайте, дійте лагідно, але твердо.
  3. Розсуньте шерсть в місці кріплення кліща, аби його було краще видно.
  4. Підведіть викручувач під тіло паразита.
  5. Повертайте інструмент навколо осі, поступово викручуючи і витягуючи кліща.

Після процедури обробіть місце укусу антисептиком. І обов’язково зверніться до ветеринара при першій же нагоді, аби убезпечити улюбленця від можливих негативних наслідків.

Профілактичні засоби

Аби уникнути проблем, пов’язаних з укусами паразитів, треба заздалегідь подбати про обробку тварин від кліщів, бліх. Для цього існує ціла низка засобів:

  • таблетки;
  • краплі на холку;
  • спреї.

У якості додаткового профілактичного засобу в сезон активності паразитів використовують нашийники від бліх та кліщів. Обробку тварин від кліщів починають одразу ж, як тільки температура повітря стає плюсовою і в місяці їх найбільшої активності. 

Засоби для обробки ви можете знайти в зоомагазині Petomnia, в якому представлений дуже широкий асортимент цієї продукції відомих виробників товарів для тварин. Крім того, у нас представлений великий вибір сухих кормів, харчових добавок та інших зоотоварів для дорослих собак і цуценят. Придбати їх можна на сайті зоомагазину онлайн, або завітавши до нас особисто.

Поделиться