До статей

Про собак

Про котів

30 червня 2023

Чому кіт або собака відмовляються від їжі?
Чому кіт або собака відмовляються від їжі?

Час від часу наші домашні улюбленці відмовляються від їжі, чим викликають велике занепокоєння власників. Але така відмова не завжди свідчить про наявність хвороби у тварини. Господарям треба уважно спостерігати за улюбленцем, щоб з’ясувати, чому кіт чи собака відмовляється від їжі, щоб вжити необхідних заходів.

Причини відмови від їжі у тварин

Зазвичай причина того, що собака нічого не їсть чи кіт не їсть криється у зміні зовнішнього середовища. Вона лежить на поверхні, якщо ви раптом змінили корм і нагодували улюбленця чимось новим та незвичним. Але, якщо харчування залишилось незмінним, а собака чи кіт не їсть, треба уважно проаналізувати інші фактори. Насамперед це

  • наявність стресу;
  • статева поведінка;
  • низька активність;
  • порушення травлення.

Якщо у тварини немає хронічних захворювань, усунення цих факторів допоможе вирішити проблему з відсутністю апетиту.

Стрес

Якщо тварину часто вивозять з дому в незнайомі місця, наповнені невідомими запахами і звуками, вона відчуває себе в небезпеці. За таких обставин кіт не їсть і навіть не п’є воду. Собака не їсть, якщо чує гучні звуки – вибухи, гуркіт, стук.

Стресовим фактором, через який собака не їсть , може стати відсутність прогулянки та її недостатня тривалість. Якщо пес на прогулянці не витратив достатньо енергії, він може відмовитися їсти.

Також стресовим фактором для тварини може стати поява нової людини в будинку чи нового домашнього улюбленця.

Статевий інстинкт

В період спарювання потреба в їжі може відступити для тварини на другий план. Наприклад, кіт не їсть не лише при тічці, але навіть за тиждень до її настання.

Статева пасивність та неможливість реалізувати інстинкт розмноження також позначається на психологічному стані тварин, особливо самців, що може призвести до втрати апетиту.

Проблеми з апетитом можуть спостерігатися у самиць в період вагітності та після пологів. Причинами можуть стати:

  • Страх відлучення від дитинчат;
  • Під час пологів з’їдено більше одного посліду;
  • Післяпологовий стрес;
  • Тяжкі пологи, після яких організм потребує час на відновлення.

Якщо кішка або собака не їсть більше доби, має підвищену або знижену температуру, блювоту, діарею, млява – треба негайно звернутися до лікаря.

Знижена активність

Зниження активності тварини може настати через спеку чи задуху. Це цілком природна реакція, якщо вона не пов’язана з якимись медичними проблемами. Щоб з’ясувати це остаточно, краще все ж таки порадитись з ветеринаром. 

При зниженій активності треба потурбуватися, щоб у тварини завжди був доступ до свіжої їжі та чистої води.

Відмова від їжі через проблеми з травленням

Ознаками порушеного травлення у тварин є блювання, пронос чи закреп.

Одноразовий рідкий стул або блювота не потребують термінового звернення до лікувального закладу. Але при повторенні симптомів більше двох-трьох разів необхідна консультація лікаря. Закреп, який продовжується більше, ніж дві доби - також вагомий привід звернутися до ветеринара. 

Наявність шлунково-кишкових розладів може свідчити про отруєння, ураження ЦНС, хвороби шлунку, печінки, підшлункової залози або кишкового тракту, зараження гельмінтами, наявність сторонніх тіл у шлунку або кишківнику.

Вживання деяких ліків теж може викликати зниження апетиту у тварин. Планові щеплення можуть призвести до того, що собака не їсть. Особливо це стосується цуценят. Коли після щеплення минуло 12 годин, а пес відмовляється їсти, млявий, пасивний, не п’є, у нього підвищилася температура – треба негайно звернутися до лікаря.

Що робити, коли улюбленець відмовляється від їжі?

Головна порада господарям домашніх тварин – уважно спостерігайте за своїми улюбленцями. Постарайтеся усунути всі стресові фактори з його життя або хоча б мінімізувати їх шкідливий вплив на тварину. 

Дбайте про повноцінне харчування. Купуйте лише якісну продукцію провідних виробників зоотоварів. Зоомагазин Petomnia пропонує широкий спектр сухих кормів, харчових добавок та замінників, які допоможуть повернути апетит вашому улюбленцю.

Серед інших товарів для тварин наш магазин пропонує різноманітні таблетки та препарати для подолання шлунково-кишкових розладів та захворювань, що викликають зниження апетиту. 

Ваш собака або кіт не їсть – ви знайдете в нашому магазині всі необхідні препарати, які порадить вам лікар. Звертайтеся на сайт зоомагазину онлайн або приходьте особисто. Ми допоможемо в вирішенні ваших проблем.

Поделиться