До статей

Про собак

16 січня 2022

Іграшки для собак: які бувають, для чого потрібні, як вибрати
Іграшки для собак: які бувають, для чого потрібні, як вибрати

Собака потребує не тільки повноцінного харчування, а й фізичної активності. Розважити домашнього улюбленця, дати можливість виплеснути свій заряд енергії дозволяють спеціальні іграшки для собаки.

Існує велика різноманітність подібних аксесуарів. У нашому інтернет-магазині PetOmnia.com.ua ви знайдете все необхідне для правильного розвитку та комфортного життя вашого улюбленця.

Наші досвідчені співробітники допоможуть вибрати іграшки для собак відповідно до віку, розміру та інших особливостей вихованця.

Навіщо собакам потрібні іграшки

Багато людей знаходять деяку подібність між собаками та дітьми. Однією із загальних рис малюків та домашніх вихованців є потреба в іграшках. Собакам необхідні спеціальні приладдя для гармонійного психічного та фізичного розвитку.

Домашні вихованці часто щось гризуть, це їхня фізіологічна потреба. Тому, якщо господар не запропонує спеціальний предмет, призначений для цих цілей, собака знайде щось, що підходить самостійно. Це можуть бути взуття, меблі, інші предмети. Лаяти вихованця за таку поведінку не можна. Хазяїн повинен подбати про наявність у будинку спеціальних предметів, які собака може гризти.

Собачих іграшок потребують вихованці будь-якого віку. Призначень у подібних аксесуарів кілька:

  • Антистрес. Коли психіка собаки перебуває у напруженому стані, зняти стрес дозволяє іграшка. Подібне трапляється, якщо господаря довго немає вдома чи вихованець чимось засмучений. Іграшка допомагає відволіктися, отримати емоційну розрядку. Якщо собака залишається сам удома, він сумує за господарем, почувається вразливим, незалежно від породи.
  • Формування прикусу. Собака має природну потребу є тверді предмети, тому що це зміцнює ясна, дозволяє формувати правильний прикус. Крім того, під час таких занять зуби очищаються від нальоту. Багато пород мають проблеми із зубами, тому для профілактики їм потрібні спеціальні іграшки.
  • Фізичний розвиток. Під час гри домашній улюбленець тренується. У нього покращується швидкість реакції, чіпкість хватки.
  • Розвиток інтелекту. Іграшка для собаки – один із інструментів кінологів. При дресируванні використовуються тренувальні аксесуари. Це дозволяє вихованцю швидше запам'ятовувати команди, стимулює розумовий розвиток.

Потрібно правильно вибирати приладдя для гри. У цьому випадку вихованець не розлучатиметься з новою забавою. Щоб купити іграшку для собак, зверніться до наших консультантів. Досвідчений співробітник допоможе вибрати відповідний варіант серед великої різноманітності приладдя для ігор.

Що важливо врахувати при виборі іграшки для вихованця

При виборі аксесуару для гри потрібно визначити, з якою метою він потрібний. Орієнтуватися лише на вигляд не варто. Ігрове приладдя має бути функціональним. Враховують особливості характеру вихованця.

Якщо домашній улюбленець прагне гризти все поспіль, потрібно запропонувати йому пристосування для зміцнення щелепи та чищення зубів.

Активні вихованці оцінять моделі для рухливих ігор. Якщо потрібні іграшки для цуценят, можна вибрати кілька різних видів приладдя. Так буде простіше виявити переваги вихованця.

Параметри вибору іграшки для вихованця

Є кілька ознак, якими визначають якість товарів для фізичного та емоційного розвитку вихованця. При виборі звертають увагу на таке:

  • Якість матеріалу. Якщо він недостатньо міцний, вихованець швидко розгризе снаряд, порве. Крім того, при виготовленні повинні використовуватись полімери, тканини, барвники, які не містять хімічно активних, токсичних компонентів. Якщо виріб має різкий, неприємний запах, краще відкласти його убік. Різкі запахи собаки відчувають ще гостріше, тому подібні предмети не сподобаються домашньому улюбленцю.
  • Міцність швів. Тканинна м'яка іграшка для собаки повинна мати міцні шви. В іншому випадку вони швидко розійдуться, а наповнювач висиплеться назовні.
  • Загальний вигляд. Якщо виріб має неакуратні стики, неправильну форму, деформацію, це говорить про низьку якість товару. Фурнітура може потрапити в шлунок вихованцю.
  • Розмір тварини. Іграшки для великих порід собак не можуть бути дрібними, інакше вихованець просто проковтне їх, а чихуахуа не зможе грати великою гумовою кісточкою.
  • Надійність фіксації компонентів. Якщо у конструкції передбачена пищалка або інші додаткові компоненти, вони мають бути міцно зафіксовані. Інакше під час гри вихованець може проковтнути сторонній предмет або навіть їм придушитися.

При виборі враховують, з якою метою потрібна іграшка. Деякі моделі призначені для самостійної гри, інші вимагають участі господаря.

Види іграшок для собак залежно від віку та породи

Випускаються іграшки для маленьких собак та великих вихованців. Для маленького домашнього улюбленця необхідно обрати маленькі аксесуари для гри. Якщо предмет буде занадто великим, вихованець залишиться байдужим до нього. Для дрібних та карликових порід випускають канатики з котону, м'які іграшки, м'ячики на резинці та інше.

Великі собаки можуть проковтнути дрібний предмет. Для них підходять кільця, великі кісточки, великі м'ячі та гантелі.

У різному віці стан ясен та зубів у собак помітно відрізняється. Цуценятам та літнім собакам потрібно вибирати аксесуари з м'яких матеріалів. Дорослі вихованці вважають за краще гризти предмети досить жорсткі.

Іграшки для цуценят

Господар поки що не знає про всі особливості характеру малюка, тому потрібно купити кілька різних видів іграшок. Це дозволить дізнатися про переваги вихованця. Темперамент цуценя враховують під час виборів. Потрібно спостерігати за поведінкою цуценя. Якщо він часто підбігає до холодильника, любить щось смачненьке, можна купити конструкцію, в яку кладуть шматочок ласощів.

Якщо щеня вибирає речі з тканини, йому потрібна м'яка іграшка, а якщо тверді вироби з міцної гуми. Для активних порід потрібно вибирати м'ячики чи фрісбі. Для любителів водних процедур продаються спеціальні плаваючі приладдя для ігор (пулер, гумові іграшки).

Малята люблять моделі з пищалками. У віці 4-6 місяців відбувається зміна зубів. Щоб подолати свербіж у яснах, малюки гризуть усе, що потрапляє до їхнього поля зору. Господарі зацікавлені у тому, щоб такими предметами були тренувальні іграшки. Найкраще для цього віку підходять гумові та латексні вироби. Цуценя не зможе відгризти від них шматочок.

Для цуценят підходять товари, виготовлені із жил. Поступово вихованець розгризає матеріал, який складається з корисних для організму мікроелементів. Подібні аксесуари виготовляють у формі кісточок, копит, вух.

Для великих собак

Залежно від породи собаки вибирають розмір іграшок. Це вироби середнього та великого розміру, наприклад, апортування, м'ячі, кільця, у тому числі для закидання у водойму.

Подібним породам потрібно підтримувати фізичну форму, тому потрібні іграшки для занять на свіжому повітрі, аксесуари для дресирування, рухливих ігор. Для великих і середніх порід вибирають приладдя із міцних матеріалів.

Для маленьких собак

Маленькі, декоративні породи теж потребують іграшок та розваг. Потрібно оцінювати розмір приладдя. Іграшка повинна зручно поміщатися в пащі вихованця. Для найменших порід, наприклад, чихуахуа випускають невеликі кісточки, м'ячики.

До невеликих порід належать йоркширський тер'єр, корги, такси. Для них підійдуть канатики для перетягування, контейнери для ласощів. Якщо аксесуар великий, він залишиться поза увагою собаки.

Які бувають собачі іграшки за призначенням

Функції приладдя для ігор можуть бути різними. Товари представленої категорії відрізняються матеріалом, формою, додатковими функціями. Випускаються вироби для використання вдома або на свіжому повітрі.

Домашні моделі розраховані на розвагу вихованця, поки господар на роботі. Ігри на вулиці активні, тому і приладдя для прогулянки має бути відповідним. Це зробить тренування веселішим та різноманітнішим, а дресирування проходитиме набагато ефективніше.

За функціями іграшки бувають тренувальними, для активної гри, що розвивають. Є кілька категорій, які потрібні більше за інших.

Розвиваючі

До категорії розвиваючих належать моделі інтерактивної групи. Це іграшки, призначені для розвитку інтелекту, кмітливості вихованця. Випускають моделі, що покращують швидкість реакції, увагу собаки.

Є приладдя, що дозволяє розвивати наполегливість, інші важливі для тієї чи іншої породи навички. Щоб зробити дію, вирішити завдання, тварина повинна виявити кмітливість.

Для активних ігор

Це одна з найпопулярніших категорій, яка підходить для собак різного віку, порід і розмірів. Активними є моделі у вигляді м'ячів, гумових кілець, пулерів.

Це аксесуари для спільних прогулянок, активних занять та вправ на свіжому повітрі. Це іграшки, що стимулюють правильний фізичний розвиток вихованця. Якщо тварина не буде достатньо рухливою, вона набиратиме зайву вагу, з'являються різні захворювання.

До категорії активних належать моделі, що розвивають мисливські навички. Це особливо важливо для собак середнього та великого розміру. Такі заняття розвивають швидкість реакції, чіпку хватку.

З ласощами

Якщо ваш вихованець любить щільно поїсти, купіть конструкцію, всередину якої можна класти ласощі. Це різновид інтерактивних іграшок, який спрямований на розвиток спритності та кмітливості. Улюблені ласощі вихованця поміщають усередину конструкції. Дістати бажану смачність не так просто. Потрібно виявити кмітливість та наполегливість.

Представлені моделі особливо рекомендується купувати для собак, які погано переносять самотність. Якщо господареві потрібно піти у справах, залишивши вихованця будинку, одним з ефективних способів відволіктися стане подібна конструкція. Вихованець буде зайнятий нею деякий час. Це не дозволить домашньому улюбленцю занудьгувати без господаря.

З перетяжками

Коли у цуценята з'являться постійні зубки, можна запропонувати йому спеціальний канат для перетягування. Зазвичай такі моделі купують для вихованця у віці від 6 місяців і більше. Перетяжки зміцнюють зуби, тренують жувальні м'язи. Під час гри домашній улюбленець тренуватиме хватку. Перетяжку не можна смикати різко, щоб не травмувати щелепи тварини.

Жувальні

Для цуценят у період зміни молочних зубів на постійні купують спеціальне жувальне приладдя. Це обов'язковий аксесуар, що дозволяє знизити неприємні відчуття, свербіж під час прорізування зубів. Жувальне приладдя випускають із міцних матеріалів (наприклад, гума, латекс), від яких не можна відкусити, відірвати шматочок.

Конфігурація моделей представленої категорії буває різною. Це можуть бути фігурки абстрактної форми, кісточки, звірятка та інше.

Для дорослих собак також можна купити подібні вироби. Під час жування тварина відволікається, знімає нервову напругу. Тому жувальні іграшки виконують функцію антистресу. Якщо господареві доводиться періодично залишати вихованця одного будинку, такі аксесуари обов'язкові. В іншому випадку домашній улюбленець занудьгує. У такому настрої собака може зіпсувати взуття, меблі, оздоблення тощо.

Випускаються моделі, які допомагають чистити зуби вихованця. Поки собака гризе подібний аксесуар, спеціальний рельєф стимулює вироблення слини, дбайливо прибирає забруднення.

Особливо міцні

Якщо собака молода, належить до категорії мисливських, сторожових порід, вона швидко розгризає звичайні іграшки. Тому для цієї категорії домашніх улюбленців випускають моделі із особливо міцних матеріалів. Виріб відрізняється високою жорсткістю, що продовжує його термін служби.

Якщо вихованець розгриз, порвав іграшку, її треба одразу викинути. Подібне приладдя небезпечне. Собака може подавитися дрібними шматочками, що відриваються від конструкції, проковтнути наповнювач або інші частини виробу. Це часом призводить до сумних наслідків. Тому для собак, які швидко розправляються зі звичайним ігровим приладдям, випускають особливо міцні моделі.

Для дресирування

Щоб дресирування було ефективним, не втомлювало вихованця, у процесі навчання використовують спеціальні аксесуари для дресирування.

Різні команди засвоюються тварин набагато швидше, якщо процес організований в ігровій формі. Це іграшки, що розвивають фізичні та розумові здібності домашнього улюбленця. Навчання буде веселим та цікавим для собаки.

До цієї категорії відносяться м'ячики, кільця, снаряди для тренувань та виконання певних вправ, палиці та інше.

Топ-10 найкращих іграшок для собак та цуценят (за версією наших покупців) від перевірених виробників

Наші співробітники склали рейтинг найкращих іграшок для собак. Ми враховували відгуки покупців про товари, представлені у продажу. Топ-10 іграшок для собак різного віку та розміру виглядає так:

  • 10 місце – пулер
  • 9 місце – м'яка іграшка
  • 8 місце – пищалка
  • 7 місце – апортування
  • 6 місце – жувальні шини з каучуку
  • 5 місце – канати з бавовняних волокон
  • 4 місце – диски для фрисбі
  • 3 місце – вироби з каучуку з ласощами
  • 2 місце – штучна кісточка
  • 1 місце – м'ячик

Виробники розробляють для домашніх вихованців нові моделі ігрового приладдя. Можна вибрати варіант, що підходить темпераменту, перевагам, розміру та породі собаки.

Пуллер

Це кільце, призначене для активних ігор із господарем на суші та у воді. Снаряд дозволяє швидше навчити вихованця основним командам, покращити його фізичну форму. Якщо кільце впаде у воду, воно не втопиться.

Пулери виготовляють із м'яких, міцних матеріалів. Кільце можна кидати собаці, щоб він його приносив. Пуллер використовується для перетягування, коли хазяїн тримається за нього рукою. Пуллер розвиває хватку, тренує реакцію, дозволяє тварині адаптуватися до води.

М'яка іграшка

Це добрий варіант для невеликих, декоративних порід. Подібний аксесуар розважає вихованця, поки господаря немає вдома, заспокоює та знімає емоційну напругу. Їх виготовляють із тканини, плюшу. З м'якими іграшками тварини люблять засипати, почуваючи себе захищенішими. Часто моделі представленої категорії мають пищалки. Це особливо подобається цуценятам.

Їжачки

Звукові ефекти дуже подобаються малюкам. Цуценята вважають пищалки забавними. Важливо, щоб звуковий компонент фіксувався в конструкції. Вихованець прагнутиме вигризти його з виробу. Тому з появою перших деформацій на матеріалі іграшку потрібно забрати.

Апортування

Це інвентар для дресирування та активних ігор на свіжому повітрі. Апортування особливо важливе для службових та мисливських собак. Подібні снаряди використовують для навчання ще у дитячому віці.

При виборі враховують таке:

  • для активних порід, які люблять рухливі ігри, підійдуть апортування у вигляді кільця, гантель;
  • якщо вихованців любить щільно поїсти, підійдуть апортування із запахом, з отворами для ласощів;
  • мисливським собакам потрібні моделі, які не тонуть у воді.

Розмір апортування вибирають відповідно до породи, віку вихованця. Це снаряд для дресирування та перетягування.

Жувальні шини з каучуку

Це універсальні іграшки для собак будь-яких порід. Шини використовуються для тренування жувальних м'язів, чищення зубів, правильного формування прикусу. Поки вихованець гризе іграшку, він заспокоюється, відволікається без господаря.

Матеріал не повинен мати запаху, щоб залишатися безпечним для вихованця. Якщо виріб має неприємний, хімічний запах, то це неякісний товар. Каучук не пошкодить щелепи та ясен собаки, має довгий термін служби. Матеріал пружний, м'який.

Канати з бавовняних волокон

Мотузочки, канатики підійдуть для цуценят та дорослих собак. Вони універсальні, використовуються для невеликих та великих порід. Часто канатики, мотузки застосовують для підготовки службових собак. Це пристосування для ігор перетягування.

Подібне заняття тренує хватку, стимулює мотивацію, дозволяє дати фізичну розрядку вихованцю.

Виробники випускають канати різного розміру. Для декоративних порід підійдуть перетяжки завдовжки 10-13 см. З великим собакою простіше грати канатом завдовжки близько 55 см.

Диски фрисбі

Це пластикова легка тарілка, яку собака із задоволенням ловить на льоту та приносить господареві. Диски для фрісбі купують дорослим собакам, у яких повністю сформувався опорно-руховий апарат. Не варто використовувати тарілочки для ігор людей. Вони тендітніші, собака легко їх розгризе.

Вироби з каучуку з ласощами

Форма, розмір може бути різними. Це конструкції для жування, кусання, дресирування. Всередину кладуть ласощі для більшої мотивації вихованця під час навчання. Це функціональний інвентар, що дозволяє швидко освоїти різні команди, відволікти вихованця.

Штучна кісточка

Це снаряд для активних тренувань на свіжому повітрі, дозвілля вихованця під час відсутності господаря будинку. Такі іграшки випускають різного розміру, із звичайних та особливо міцних матеріалів. Кісточка - класичний аксесуар, який подобається представникам як декоративних, так і сторожових мисливських порід.

М'ячик

Перше місце рейтингу посідають м'ячики для собак. Це улюблена іграшка домашніх вихованців різного віку та розміру. М'ячик підійде для активних ігор, розвитку жувальних м'язів, чищення зубів. Це снаряд для тренувань, дресирування.

Існує безліч видів м'ячиків. Вони можуть мати шпильки, мотузку, використовуються для ігор на воді.

М'ячик вибирають відповідно до розміру пащі вихованця. Це універсальний снаряд, з яким собака зможе досхочу набігатися, виплеснути заряд енергії. М'ячик несе користь не тільки для м'язів тіла, а й ясен. Він удосконалює прикус, зміцнює жувальні м'язи.

Вибрати відповідні іграшки для собак будь-якої породи та віку можна в нашому інтернет-магазині PetOmnia.com.ua Зверніться до наших консультантів, які допоможуть з вибором снаряда для тренувань, дресирування, зняття стресу вашого вихованця.

Поделиться