До статей

Про собак

16 січня 2022

Глисти у собак. Симптоми, лікування, профілактика
Глисти у собак. Симптоми, лікування, профілактика

Така неприємна проблема, як зараження глистами собак, не є рідкістю. Паразити можуть з'явитися у цуценя та дорослого вихованця. Майже кожен господар собаки стикався з необхідністю виведення глистів у домашнього улюбленця. Виключити ймовірність зараження неможливо. Тому потрібно знати, як вивести гельмінтів, які засоби від глистів для собаки. Великий вибір препаратів для лікування та профілактики гельмінтозу представлений у нашому інтернет-магазині PetOmnia.com.ua.

Як вивести глистів у домашніх умовах

Як зрозуміти, що у собаки глисти? Щоб швидко вирішити проблему, уникнути серйозних наслідків з появою паразитів, потрібно уважно стежити за самопочуттям вихованця. Є кілька симптомів глистів, у разі яких потрібно звернутися до ветеринару.

Як визначити наявність глистів у Вашого собаки, ви можете дізнатися, подивившись відео:

Самостійно лікувати гельмінтоз не можна. Існує безліч видів паразитів, які реагують на лікарські препарати неоднаково. Склад повинен відповідати виду гельмінтів, інакше лікування буде неефективним.

Існують такі ознаки паразитів у собак:

  • Тварина стає малорухливою, виглядає млявою, активність помітно знижується.
  • Слизові оболонки бліднуть, що говорить про анемію.
  • Однією з ознак глистів є погіршення зовнішнього вигляду вовни. Вона стає тьмяною, скуйовдженою, жорсткішою.
  • Підвищується схильність до захворювань шкіри, наприклад, дерматозу, лупи, екземи та ін.
  • Зміна апетиту. Частим симптомом глистів собак є відсутність або різке підвищення апетиту.
  • Якщо вихованець став їсти помітно більше, ніж раніше, це привід виконати перевірку на гельмінтоз.
  • Пристрасті у їжі змінилися, з'явилися неприродні уподобання. Вихованець може заковтувати неїстівні предмети, просить продукти, які раніше не їв.
  • У фекаліях утворюється слиз, кров. Іноді паразити настільки великі, що видно навіть без лабораторних досліджень.
  • Розлад травлення. Часто виникає пронос чи запор. У вихованців у молодшому віці можуть траплятися спазми в області шлунково-кишкового тракту. Якщо періодично з'являється блювання, це дає зрозуміти, що щеня глисти.
  • Собака відчуває сильний свербіж в області анального отвору, намагається позбутися його.
  • Це проявляється характерними рухами, коли вихованець немовби їздить на нижній частині тулуба.
  • Глисти у цуценя можуть виявлятися затримкою у розвитку. Зростання сповільнюється, може розвинутись рахіт.
Потрібно пам'ятати, що чим раніше розпочнеться лікування, тим меншими будуть негативні наслідки. Симптоми гельмінтозу схожі деякі інші захворювання, наприклад, чумка, отруєння, сечокам'яна хвороба тощо. буд. Тому діагностику проводить виключно ветеринар. Самолікування призводить до сумних наслідків.

Діагностика

Існує безліч видів глистів, які можуть розвиватися як у кишечнику, так і в серці, легенях, судинах, у підшкірній клітковині і т. д. Є різні способи, як дізнатися, чи є глисти у вихованця. Зазвичай ветеринари проводять комплексну діагностику. Часто виявити гельмінти можна у калі.

Аналіз роблять у лабораторії, щоб визначити вид паразитів. Існує понад 80 видів гельмінтів, які можуть жити в організмі собаки. Їх прийнято ділити на 3 групи:

  • Цестоди. Це стрічкові хробаки, які мають плоске тіло. Воно розбите на сегменти, у кожному з яких можуть визрівати яйця. Дорослі цестоди зазвичай концентруються у тонкому кишечнику.
  • Нематоди. Це круглі черв'яки білого або жовтуватого кольору. Це один із найпоширеніших видів паразитів. Нематоди можуть мешкати не тільки в тонкому кишечнику, але і в печінці, серці, мозку, очах і т. д. Наприклад, дирофіляріоз викликають комарі та інші кровососні. Личинки паразитів (ростуть довжиною до 30 см) розвиваються зазвичай у серці та серцевій артерії.
  • Трематоди. Цю категорію ще називають сисунами. Вони мають плоске тіло із присосками, якими паразити кріпляться до органів. Трематоди мають набір чоловічих та жіночих статевих органів, тому ця група гельмінтів розмножується швидше. Паразити потрапляють в організм собаки у разі вживання річкової риби. Трематоди часто вражають печінку, жовчний міхур.

Існують також інші види гельмінтозу (наприклад, лямбліоз), які рідше зустрічаються. Виявити деякі види паразитів у собак складно навіть у лабораторії. Тому ветеринари рекомендують надавати препарати для профілактики.

Якщо після проведення аналізів буде виявлено глисти у собаки, лікування призначають відповідно до виду гельмінтів. Схему лікування обирає ветеринар. Купити ефективні препарати можна у нашому інтернет-магазині PetOmnia.com.ua.

Препарати проти гельмінтів

Ветеринар після проведення діагностики призначить, що дати собаці від глистів. Є кілька ефективних препаратів, які можна замовити у нас. Дозування та схему лікування призначає ветеринар, враховуючи вік та масу тварини. Ефективними препаратами є:

  • Merial Нексгард Спектра. Випускаються для собак різної ваги. Препарат дають цуценям та дорослим собакам. Це універсальний засіб від нематод, а також бліх, кліщів, личинок дирофілярій.
  • Milprazon. Ліки ефективно проти ряду нематод, цестод, використовується для профілактики дирофіляріозу серця. Засіб виводить із організму вихованця токсини, прискорює обмін речовин. Це помітно покращує самопочуття собаки.
  • Arterium Енвайр. Засіб проти нематод, цестод підходить для цуценят віком від 1 місяця, дорослим собакам (зокрема вагітним самкам).
  • Празицид. Суспензія для щенят, яка використовується при нематодозах, цестодозах, лямбліозі.
  • Bayer Drontal Plus. Засіб проти нематод, лямблій, цестод, поширених в Україні, Європі. Препарат можна використовувати для дорослих вихованців та цуценят від 2 місяців. До складу входять компоненти, які позитивно впливають на мікрофлору кишечника.

Ветеринари призначають інші препарати, які можна замовити в нашому інтернет-магазині.

Профілактика глистів у собак

Багато власників домашніх вихованців не знають, як виглядають глисти у собак, оскільки проводять періодичну профілактику. Ветеринар призначає схему, як лікувати глисти та з якою періодичністю проводити обробку від гельмінтів. Потрібно заборонити вихованцю їсти на вулиці, лакати з калюжі, контактувати з бездомними собаками. Періодично вдома робіть вологе прибирання, зміцнюйте імунітет вихованця.

Періодичність обробки собаки від глистів

Графік профілактичної обробки становить ветеринар. Зазвичай схема запобіжних заходів виглядає так:

  • Глисти у щенят стають перешкодою для нормального розвитку, тому профілактику проводять раз на 2 тижні до 1 року або за схемою, вказаною в інструкції.
  • Після року наступні 8 місяців препарати дають щомісяця.
  • У віці 20-28 місяців обробку виконують щокварталу.
  • У теплий період (коли комарі активні) препарати приймають щомісяця.

При складанні графіка враховують, як часто у вашому регіоні собаки заражаються глистами, у які періоди паразити активніші.

З якого віку можна обробляти тварину від глистів

Випускають препарати, які можна давати вихованцям віком від 2 тижнів. Зазвичай це суспензії, які можна дозувати, давати вихованцю з піпетки або змішувати з кормом.

Чи можна від собаки заразитися глистами?

Людина може заразитися глистами від вихованця (деякі види стрічкових, плоских хробаків). Тому бажано виконувати профілактику для вихованця та людей, які проживають у будинку. Вибір препаратів для дітей та дорослих робить лікар.

Зверніться до наших досвідчених консультантів, які розкажуть про всі особливості призначеного ветеринаром препарату, застосування ліків проти гельмінтів.

Поделиться