До статей

Про собак

27 грудня 2021

Чим годувати цуценя
Чим годувати цуценя

Харчування щеняти до року – один із головних факторів правильного розвитку та здоров'я вихованця. Господарі мають приділити цьому питанню максимум уваги. Ветеринари дають поради, чим годувати цуценя. Збалансоване харчування з перших місяців життя дозволить вихованцю рости життєрадісним, веселим, сповненим сил. Щоб організувати годування цуценя правильно, оберіть збалансований корм для вашого улюбленця в нашому інтернет-магазині PetOmnia.com.ua.

Корми – як давати, чим зручні та корисні

Є кілька варіантів, чим годувати собаку у ранньому віці. Це стадія активного розвитку, тому вашому улюбленцю потрібно багато корисних речовин та вітамінів. Виробники кормів створюють збалансовані раціони, враховуючи потреби зростаючого організму чотирилапого вихованця. На упаковці вказується скільки разів на день годувати цуценя, які порції потрібні на кожному етапі розвитку.

Собачий корм зручний, забезпечує тварину всіма необхідними речовинами. Тому багато господарів переводять на покупні раціони своїх вихованців із раннього віку. Їжа для собак перших тижнів життя – це молоко. Поступово до раціону починають вводити рідкі прикорми, а потім тверду їжу.

Переваги спеціального корму

Корми, які випускають спеціалізовані компанії, відрізняються від натуральних продуктів рядом переваг:

  • За кількістю білка, вітамінів, поживних речовин склад повністю відповідає фізіологічній потребі тварини.
  • Консервування за допомогою сучасних методик дозволяє зберегти більше вітамінів.
  • Під час обробки продуктів знищуються хвороботворні мікроорганізми, які можуть бути у м'ясі.
  • Можна придбати великий запас їжі про запас.
  • Не варто додавати до раціону додаткові ласощі. Корм має оптимальну калорійність.

Годування собак у ранньому віці стає простішим, правильнішим при використанні спеціальних покупних раціонов. Можна брати достатню кількість корму із собою у подорож або робити домашню заготівлю.

Зберігати сухі корми можна без холодильника, у закритій упаковці.

Прикорм до 1 місяця

Сухий корм дають лише після прорізування зубів (7-8 тижнів). Тому вибираючи, чим годувати цуценя до 1 місяця, слід звертати увагу на особливі раціони. Це рідкі прикорми, які вихованець починає отримувати ще у заводчика. Коли ви забиратимете цуценя, поцікавтеся, чим колишній господар годував малюка.

Є різні варіанти чим годувати 3-тижневе цуценя. Вибір спочатку робить заводчик. Він може вводити до раціону прикорми на основі коров'ячого або козячого молока, яєць, вершків. Пізніше додають каші. У продажу є спеціальні прикорми. Якщо ви не знаєте, чим годувати цуценя, зверніться до наших консультантів. Ми підберемо склад відповідно до віку та породи вихованця.

Корм від 2 місяців

У цьому віці вихованець переїжджає від заводчика до свого постійного господаря. Є кілька варіантів чим годувати цуценя від 2 місяців. Потрібно дізнатися, який раціон вибрав заводчик. Не можна змінювати меню в перший тиждень адаптації до нових умов. Потім можна поступово переходити на корм, який вибрав постійний господар.

Їжа для собак у віці 2 місяців може включати тверді продукти. Шматочки мають бути невеликими. Є кілька порад, як правильно годувати собаку від 2 місяців сухим кормом:

  • Тверді гранули розмочують перед годуванням водою. Бульйон, молоко чи інші рідини для цього не підходять. Вони можуть порушити збалансований склад.
  • Переходити на новий вид їжі потрібно поступово.
  • У тверді гранули додають теплу воду температурою до +50⁰С.
  • Для розмокання потрібен час (30-40 хв), тому готувати їжу потрібно заздалегідь.
  • Вода має повністю покривати корм.
  • Неможливо робити заготовки на кілька днів. Їжа, що містить воду, прокисає.
  • Перед кожним прийомом їжі миску потрібно мити (навіть якщо собака повністю її вилизала під час минулого прийому їжі).

Поступово можна змінити вологий корм на сухий. Вік, у якому вихованець буде готовий повністю перейти на подібний режим харчування, залежить від породи та індивідуальних особливостей тварини.

Скільки корму давати щеняті, залежить від ваги вихованця. Не можна перегодовувати тварину. Інакше виникнуть проблеми із травленням, а згодом з іншими системами організму.

Натуральні продукти - що давати, в якій кількості

Є інша методика, як годувати собаку. Деякі господарі переконані, що натуральні продукти корисніші. Суперечки у цьому питанні не припиняються. Щоб забезпечити вихованця у юному віці всім необхідним, потрібно знати, що їдять собаки віком до 1 року. Важливо забезпечити щеняти достатньою кількістю калорій, поживних елементів, вітамінів, не перегодовуючи його.

Варто розуміти, що заготовити натуральні продукти на користь не вдасться. Прийде готувати кожен день, щоб їжа була свіжою. Далеко не всі продукти, які входять до раціону людини, підходять домашньому улюбленцю. Потрібно знати, які каші можна собакам, скільки і яке м'ясо, овочі додавати в раціон тощо. Є кілька натуральних продуктів, які додають у меню:

  • Молоко. До 4 місяців цей продукт входить у меню домашнього улюбленця. Можна давати кип'ячене чи пастеризоване молоко або варити на ньому каші. Більше підходить козяче молоко, але можна давати і коров'яче, розбавляючи його водою. Ближче до 6 місяців цей продукт поступово виводять із раціону.
  • Кисломолочні продукти. Кефір, сир, сметана з низьким відсотком жиру наповнюють організм кальцієм, покращують травлення. Дуже корисна сироватка. На такі продукти переходять поступово ближче до 6 місяців, виводячи з раціону молоко.
  • М'ясо. Це обов'язковий продукт, який не менше 40% раціону. Його готують чи дають сирим. Але слід пам'ятати, що у другому випадку є ймовірність зараження гельмінтами та іншими паразитами, хвороботворними мікроорганізмами. Для цуценя підходять курка, індичка, яловичина, телятина, субпродукти.
  • Риба. Двічі на тиждень можна пропонувати вихованцю морську рибу або кальмари, креветки. Не можна змішувати морепродукти із м'ясом.
  • Овочі. Це джерело цінних вітамінів та мікроелементів. Але треба враховувати, які овочі можна собаці. Можна запропонувати вихованцю гарбуз, буряк, кабачок, зелень, моркву. Бобові, капуста під забороною.
  • Фрукти. Також корисні для організму, що розвивається. Потрібно виймати кісточки, тому що в них може бути синильна кислота. Підходять яблука, вишня (без кісточки), абрикос. Смородина та виноград викликають здуття, банан призводить до швидкого набору ваги.
  • Каші. Годувати цуценя одними кашами не можна, це лише доповнення для основного раціону, що покращує травлення. Дають манну, гречану, вівсяну та рисову каші. Якщо після введення нового продукту виник розлад травлення, потрібно переходити на інший вид круп.
  • Яйця. Це джерело білка, який включають до раціону до 2 разів на тиждень. Можна давати курячі, перепелині яйця. Їх смажать чи готують у вигляді омлету.

Правильно сполучати продукти, розрахувати порції складно. Тому спеціальні корми простіші та ефективніші.

Змішане годування

Вибираючи методику, як годувати цуценя, варто звернути увагу на змішаний раціон. Вранці дають корм, а ввечері чи вдень – м'ясо. Між їдою має пройти не менше 5 годин. М'ясо дають не частіше ніж 3 рази на тиждень. Можна додати до м'яса овочі або каші, але якщо це не прийом їжі перед сном.

Як правильно розрахувати кількість їжі та прийомів їжі

Господар повинен чітко виконувати рекомендації щодо кількості їжі та прийомів їжі. Скільки разів годувати цуценя, залежить від його віку:

  • з 1 до 2 місяців – на день 5-6 разів;
  • з 2 до 4 місяців – на день 4 рази;
  • з 5 місяців – на день 3 рази.

 

Скільки разів на день годувати собаку залежить також від породи. Великих тварин не можна перегодовувати. Дробне харчування може зберігатися довше, ніж середні за розміром порід.

Щоб розрахувати добовий обсяг їжі щеняти до 6 місяців, потрібно виконати розрахунок за формулою:

МТ/100*6 де МТ – маса тіла.

Після 6 місяців отриманий результат множать на 3. Це зразковий розрахунок, іноді потрібно коригувати кількість добової їжі.

Щоб вибрати оптимальний вид корму, закупити потрібну кількість відповідно до породи вашого вихованця, зателефонуйте нашим консультантам.

Николай
2023-04-13

Тестовий коментар 1

Николай
2023-04-13

Тестовий коментар 2

Поделиться