До статей

Про собак

25 грудня 2021

Чим, коли і як часто обробляти собаку від бліх
Чим, коли і як часто обробляти собаку від бліх

Блохи становлять серйозну небезпеку для домашніх вихованців. Тому обробка від паразитів – регулярний обов'язок власників тварин. Блохи у собак викликають дискомфорт і завдають шкоди здоров'ю. Кровосмоктуючі паразити швидко розмножуються, мають велику живучість, викликають шкірні хвороби. Тому позбавлятися їх потрібно якнайшвидше. Розглянемо, що робити, якщо собака блохи.

Причини та ознаки появи бліх

У порівнянні з вуличними собаками, домашні вихованці менше схильні до зараження, але це не виключає ймовірності підхопити паразитів. Прогулянки на вулиці, контакти з іншими собаками та котами, поїздки на природу – основні місця зараження бліхами.

Комахи можуть мешкати у під'їздах та підвалах житлових будинків. Випадково паразитів може занести до квартири сам господар на взутті. Блохи потрапляють у приміщення через пороги, вікна, двері. Тому власнику потрібно регулярно оглядати вихованця та негайно вживати заходів.

Як зрозуміти, що у собаки блохи:

  • Спостерігати за самопочуттям, зміною звичок та поведінки тварини.
  • Проводити візуальний огляд шерсті, щоб виявити лисиці.
  • Під час купання перевіряти воду – бліх легко виявити у рідині.
  • Стежити, чи свербить пес, оскільки є ризик блошиного дерматиту з висипаннями, алергією, ранками.
  • Перевіряти стан шерсті – випадання, передчасна линяння, тьмяний колір говорять про можливе зараження.

Якщо на меблях або на шерсті вихованця виявлені чорні та білі крупинки, це екскременти та яйця бліх. Паразити відкладають на м'яких ворсистих поверхнях. Про наявність на собаці бліх говорить поведінка і самопочуття: пес скиглив, постійно свербить, різко схоплюється, проявляє нервозність.

Багато власників домашніх вихованців цікавляться, чи блохи можуть від собаки перейти до людини. Паразити живуть і розмножуються на ніжній шкірі тварин – область вух, живота, паху, холки, згинів кінцівок. Однак комахи можуть кусати людей, про що свідчать сверблячі укуси на ногах. Але постійно жити на людині собачі блохи не можуть через іншу товщину і структуру людського волосся.

Також ознакою серйозного зараження собаки паразитами є глистна інвазія. Комахи кровоносні переносять дрібних гельмінтів - огіркових ціпней.

Внаслідок ураження глистами у собаки знижується апетит, спостерігається втрата ваги та розлад травлення. Вибираючи варіант, як позбавитися бліх, варто звернути увагу на сучасні препарати та засоби, представлені в зооаптеках у великому асортименті.

Чим вивести бліх у собаки в домашніх умовах

Підібрати найефективніші ліки допоможе ветеринар, до якого бажано звернутися за консультацією. Кожен препарат має свої переваги і недоліки, механізм дії. Тому перед використанням потрібно ознайомитись з особливостями засобу від бліх для собак. Також належить провести прибирання у квартирі чи будинку.

Шампуні та спреї

Якщо зараження поки що на початковій стадії, можна застосовувати легкі засоби. Купання з шампунями знімає свербіж, позбавляє дискомфорту, усуває алергію.

Але шампунь ефективно працює тільки в момент миття і не має тривалої дії. Якщо паразити розлучилися в будинку, вони можуть знову потрапити на шерсть песика. Тому додатково потрібно застосовувати ефективний засіб від бліх для собак – таблетки, краплі. Переваги шампунів – протизапальний, знезаражуючий, протисвербіжний ефект. Багато препаратів підходять для маленьких цуценят.

Спреї мають аналогічну дію з шампунями. Їх можна наносити прямо на шерсть без миття. Застосовувати спреї рекомендується 3-4 рази на день протягом 1-2 місяців залежно від складу. Слід уникати попадання ліків у вічі, ніс, пащу. Плюси – висока ефективність, тривала дія.

Ефективні шампуні та спреї для собак – Фіпроніл Спрей, ProVET Спрей, Espree Flea & Tick Oat Shampoo.

Таблетки

Це дуже ефективні засоби від бліх для собак. Частота прийому залежить від складу препарату та ступеня зараження. Оскільки комахи є переносниками глистів, позбутися паразитів усередині та зовні організму допомагають саме пігулки. Діючі речовини ліків потрапляють у кровоносну систему та звідти – у шкіру. Після укусу комахи гинуть.

Таблетки, які можна давати, якщо у собаки блохи - Collar Superium Spinosad, Nexgard Spectra, Simparica.

Краплі на холку

Найкращий засіб від бліх для собак за відгуками власників тварин – краплі на холку. Препарат має тривалий ефект і не допускає появи нових паразитів на термін 1-2 місяці.

Переваги крапель:

  • просте нанесення;
  • швидке поширення ліків;
  • низький ризик побічних ефектів.

Краплі наносять на шкіру холки у місці, куди пес не може дістати. Тому ризик отруєння мінімальний. Ліки від бліх для собак у вигляді крапель користуються найбільшою популярністю. Єдиний недолік - вихованця якийсь час не можна купати.

Ефективні краплі – Advocate, Advantix Bayer Animal, Frontline Combo by Merial.

Нашийники від бліх

Спеціальні аксесуари розрізняються за тривалістю дії та речовинами, що знищують паразитів. Деякі нашийники мають тривалий ефект до 8 місяців, захищаючи одночасно і від кліщів.

Плюси використання виробів, які вирішують питання, як вивести у собак бліх:

  • аксесуар починає діяти відразу;
  • виділяє невеликі дози діючих речовин;
  • вбиває паразитів при контакті;
  • захищає всю шкіру та шерсть тварини;
  • підходить для використання з краплями та спреями.

Найбільш нешкідливий засіб, як позбавити собаку від бліх, - використання нашийника з натуральним просоченням з ефірних олій. Але такі аксесуари найбільше підходять для профілактики. Щоб знищити паразитів при сильному ураженні, потрібен нашийник із хімічним просоченням. Однак його не можна одягати цуценятам до 6 місяців, вагітним і самкам, що годують, літнім псам.

Популярні моделі нашийників - Sentry Sergeants Dual Action, Foresto Bayer Animal, Hartz Ultra Guard Plus Flea&Tick Collar For Dogs And Puppies Reflekt-X Shield.

Профілактика у будинку

Власникам домашніх вихованців простіше запобігти зараженню, ніж потім виводити комах. Для цього необхідно регулярно виконувати профілактику.

Що робити, якщо у собаки блохи:

  • обробляти спеціальними засобами всіх домашніх тварин;
  • регулярно прати лежанку пса за температури +60°C;
  • наносити на меблі, килими, текстиль спеціальний спрей;
  • чистити будинок пилососом, часто проводити вологе прибирання;
  • використовувати для профілактики інсектоакарицидні засоби.

Як виглядають блохи у собак, знає практично кожен власник тварини. Це плоскі темно-коричневі комахи до 2 мм завдовжки. Якщо в будинку виявлені паразити, заходи слід вжити негайно. Самки комах відкладають десятки яєць щодня, тому блохи швидко розмножуються.

Як часто потрібно обробляти цуценя

Значну частину часу цуценята до 8 місяців перебувають у приміщенні, тому за відсутності контактів з вуличними собаками вони захищені від зараження. Важливо, щоб інші вихованці також були опрацьовані. Цуценята потребують захисту від паразитів, як тільки починають виходити на вулицю. Частота використання коштів залежить від віку тварини та характеристик конкретного препарату.

В інструкції до кожного препарату зазначено, як позбутися бліх у собаки, - скільки разів прийняти засіб, на яку область наносити, з якою частотою проводити профілактику та лікування. Щоб не нашкодити цуценяті, рекомендується звернутися за консультацією до ветеринара.

Чи потрібно обробляти собаку у зимові місяці

Паразити активно розмножуються незалежно від пори року. Просто взимку господарі менше помічають комах, здатних кілька місяців перебувати на стадії лялечки. Незважаючи на те, що блохи частіше атакують у спекотні місяці, вони можуть вражати вихованців цілий рік. Як вивести бліх у собаки взимку:

  • регулярно проводити обробку пса;
  • робити вологе прибирання приміщень;
  • чистити килими, меблі зі спецзасобами;
  • постійно контролювати стан вихованця.

Взимку і влітку паразити здатні виживати у найнесприятливіших умовах. Щоб захистити своїх вихованців та розібратися, як вивести бліх у собак, потрібно уважно оглядати тварину, стежити за її поведінкою, самопочуттям, харчуванням та не забувати про профілактику в будинку.

Поделиться