До статей

Про котів

18 січня 2022

Британський кіт: характер та темперамент
Британський кіт: характер та темперамент

Британська кішка на фото виглядає розкішно та граціозно. Ця порода відрізняється невибагливістю. Вона добре почуватиметься як в однокімнатній квартирі, так і в просторому будинку. Милі кошенята та дорослі коти та кішки вимагають достатньої уваги та правильного догляду, хоча порода невибаглива та витривала.

Купити все необхідне для годування, гігієнічних процедур, ігор британської породи котів та котів можна у нашому інтернет-магазині PetOmnia.com.ua.

Британські коти: історія породи

Породу було виведено ще 1860-1870 гг. методом селекції. Вперше британець кіт був представлений на виставці у Великій Британії, яка відбулася в 1871 р. Першим професійним заводчиком став Харрісон Уейр .

Британские коты история породы

Для виведення однієї з найпопулярніших сьогодні порід він узяв звичайну кішку. Уейр у процесі селекції використовував шотландську, російську блакитну та перську породи. Так вийшла чистокровна порода, яку назвали британською короткошерстою. На виставці вона справила справжній фурор. Жителям Великобританії дуже сподобалася плюшева, вродлива вовна тварини.

У цьому ж році, коли породу було представлено на виставці, було названо основні характеристики підвиду та критерії їх оцінки. У Великій Британії порода користувалася величезною популярністю не тільки завдяки ефектній, аристократичній зовнішності. Це невибагливі тварини, які виявились ефективними у боротьбі з гризунами.

Британські кошенята на фото виглядають як плюшеві іграшки. Але коти, що підросли, і кішки – природжені мисливці. Порода використовується виведення гризунів.

Висловухий британець – порода, якої немає

Багато хто чув про таку породу, як британець висловухий. Це тварини, які вийшли методом схрещування британської та шотландської порід. У 90-х роках ці представники котячих були завезені на територію СНД, де заводчики прагнули розширити популяцію обох підвидів. Тож почали їх схрещувати.

Вислоухий британец

Так з'явився висловухий британець. Він отримав густу плюшеву вовну та загнуті вушка. Але 2004 британські висловухі кішки були офіційно заборонені для виведення. Фелінологи назвали причиною проблеми зі здоров'ям, які мали подібні висловухі кошенята.

Британська висловуха кішка часто народжується з хворими на суглоби. Крім того, шерсть у них набагато жорсткіша, ніж у британців.

Опис породи

Британська кішка на фото одразу привертає увагу своєю густою короткою шерстю. Ця якість дуже подобається любителям породи. Тіло досить міцне, сильне, а лапи короткі. Вага становить 3-5 кг у кішок, а британський кіт може важити 5-7 кг. Відмінні риси зовнішності такі:

  • Лоб. Округлий, між вухами він плаский.
  • Підборіддя. Має пряму лінію, правильний прикус. Підборіддя має створювати з вібрісами (подушечки, на яких ростуть вуса) плавний овал. Він міцний, рівний, добре виражений.
  • Вуха. Вушка середньої величини, прямі, в анфас мають ухил 35⁰. Кінчики закруглені, можуть мати довгі волоски. Вуха обов'язково рівні.
  • Ніс. Широкий по всій довжині. Мочка та перенісся теж великі.
  • Тіло. Потужна, велика, кінцівки товсті. Хвіст товстий, на кінці має заокруглення. Але корпус у своїй компактний.
  • Голова. Вилиці широкі, а округлі щоки добре виражені. Перехід між носом і чолом видимий із ямочкою. Ніс та підборіддя утворюють вертикальну лінію. Шия коротка, товста. Голова має круглу форму, має бути пропорційною тілу. Саме параметри голови найбільше вказані у описі породи котів британців.
  • Очі. Великі, широко посаджені. Очі мають круглу форму, насичений гарний колір. Він може бути помаранчевим (вважається стандартним та найчастішим), зеленим або блакитним.
  • Вовна. Коротка, прилягає до тіла нещільно, має однакову довжину по всьому тілу. Є щільне підшерстя, яке може мати колір, відмінний від вовни.

Є кілька способів, як відрізнити британське кошеня від шотландського на фото чи наживо. Це дві різні породи, які мають відмінності зовнішні, у поведінці. Британська кішка не висловуха. Вона має рівні вушка. Представники шотландської породи теж народжуються з рівними вухами, які за місяць загинаються вперед. На відміну від потужних британців кішки вишукані витончені, вони мають тонший хвіст. Він довший і рухливіший.

Вислоухие котёнки

Крім того, варто врахувати, скільки коштує висловухе кошеня і чистокровний британець. Кошенята скоттиш-фолд, що максимально відповідають стандарту, коштують близько 20 тис. грн. Кошеня британець коштує більше, тому що порода вважається популярнішою. Придбати його можна за ціною близько 25 тис. грн. Якщо ознаки породи виражені менше, є невідповідності, кошеня обох порід коштуватиме близько 500-700 грн.

Темперамент та характер

Багатьом господарям подобається британський кіт, характер якого робить його ідеальним домашнім компаньйоном. Це розумні тварини, які не вимагають багато уваги та складного догляду. Характер британської кішки стриманий, аристократичний.

британский кот харизматичен

Для свого господаря вихованець стане вірним, відданим другом. Веселе і грайливе британське кошеня, характер якого зміниться з віком, стане спокійним, навіть трохи лінивим. Але ці коти і кішки справді ласкаві, люблячі тварини. Отримати взаємні почуття ви зможете лише виявляючи турботу та ласку до свого вихованця. Відносини з домашнім улюбленцем будуть кращими, якщо ви приділятимете їм достатньо часу.

Це спокійні тварини, які люблять спокійний спосіб життя. Вони не шкідливі, не хуліганять і не паскудять.

Кіт британець не дуже прив'язуватиметься до господарів, але при цьому він відданий сім'ї, в якій живе. Вихованець не вибирає одного господаря, а розглядає всіх домашніх як власний клан, частиною якого він є. Поведінка тварини грайлива, але не гіперактивна.

Порода добре йде на контакт із людьми, але й при цьому потребує деякого особистого простору. Має бути місце в будинку, де вихованець може усамітнитися, куди не ходитимуть гості. Хазяї будинку повинні розуміти це і зробити все, щоб у своєму затишному куточку домашній улюбленець відчував себе захищеним. Це зробить вихованця по-справжньому щасливим.

Кіт чи кішка британської породи не люблять сидіти на колінах у людей. Вони вважають за краще звернутися калачиком поруч. Якщо вихованець підійшов до вас близько, значить, він хоче, щоб його погладили. Якщо ви спробуєте брати кота чи кішку на руки, вони показуватимуть своє невдоволення.

британский кот привычная поза

Але при цьому тварина не веде себе агресивно. Навіть якщо їм не подобається надто велика увага, вони просто відвертаються, відштовхуються лапами, опинившись у руках у господаря. Якщо ви переступили кордон дозволеного, образили вихованця, він швидше піде у свій затишний куточок на деякий час.

Якщо в сім'ї з'являється інший вихованець (у тому числі кіт або собака), британець не ревнує господарів. Він не влаштовуватиме бійки, привертатиме до себе увагу. Ця порода впевнена в собі і своїй чарівності, не полохлива.

Види забарвлень

Порода британських короткошерстих котів дуже популярна у всьому світі. Тому заводчики та селекціонери виводять нові відтінки, зберігаючи всі ознаки породи.

виды окрасов британских кошек

Сьогодні налічується понад 200 кольорів вовни. Класичною є шубка з блакитним забарвленням. Найпопулярнішими є такі відтінки:

  • Однотонні. Наприклад, це може бути чорний британський кіт або вихованці з кремовим, шоколадним забарвленням.
  • Димчасті. Кожна ворсинка біла на 1/3 від основи.
  • Черепахова. На чорному тлі є малюнки блакитного, червоного, шоколадного відтінку.
  • Лілові. Це забарвлення не менш популярне, ніж класичний блакитний. Ліловий британський кіт може бути світлим, середнім, темним. Очі при цьому обов'язково помаранчеві, бурштинові чи мідні.
  • Колор-поінт. В області мордочки, хвоста і лап є затемнення, що нагадує забарвлення сіамських кішок.
  • Подвійний колір. З білим кольором поєднуються плями чорного, рудого, іншого відтінку.
  • Табі. Малюнок складається зі смужок із чіткими межами. На лобі є класична літера "М".

Окрас кота

Допускається, щоб у забарвленні були великі і дрібні плями з чіткими і менш вираженими краями. Представники породи можуть мати смужки або мають однотонний колір, можливі градієнтні переходи між областями різних відтінків.

Харчування

Коти представленої породи швидко набирають вагу, якщо не стежити за їх раціоном та обсягом порцій.

питание котов

Вихованцю дають сухий корм, консерви, які включають збалансований склад вітамінів, мікроелементів та поживних речовин. Це дозволяє підтримувати їхню шерсть здоровою, не перегодовуючи тварину. При годуванні натуральними продуктами можливе ожиріння.

Коти та кішки не вибагливі до корму. Але краще вибирати білкову їжу, якщо плануєте годувати вихованця натуральними продуктами. 90% раціону складається з м'яса та риби, 10% - це кисломолочні продукти та вуглеводи. Від якості їжі залежить тривалість життя вихованця.

Догляд

Потрібно купити спеціальну щітку для вичісування розкішної шубки вихованця. Процедуру виконують раз на тиждень. Приблизно 2 рази на рік домашнього улюбленця купають, використовуючи спеціальні шампуні.

Вуха протирають за потребою, але неглибоко. Кошенятам до року протирають очі ватним диском, змоченим у кип'яченій воді.

Тривалість життя

За хорошого догляду представники породи живуть до 20 років. До самої старості вони зберігають грайливість, мають гарне здоров'я.

продолжительность жизни котов

Купити все необхідне для вашого улюбленця можна у нашому інтернет-магазині. Консультант допоможе вибрати все необхідне, дасть поради щодо догляду.

Поделиться