До статей

Про собак

18 січня 2022

Американський стаффордширський тер'єр (стаффорд)
Американський стаффордширський тер'єр (стаффорд)

Американський стаффорд на фото виглядає як сильний, витривалий воїн. Це відданий пес, який готовий стати на захист господаря. Собаки цієї породи не лише потужні, а й дуже розумні тварини. Сьогодні стаффордширський тер'єр, фото якого показує справжнього собаку-атлета, став однією з найпопулярніших порід. Щоб організувати правильний догляд за вихованцем, перегляньте товари нашого інтернет-магазину PetOmnia.com.ua.

Історія породи

Характер стаффорду пояснюється історією цієї породи. Хоча місцем її походження є Америка, витоки треба шукати у середньовічній Англії. Люди на той час любили жорстокі видовища, кровопролитні сутички собак, зокрема з биками, кабанами і навіть ведмедями. Раніше у подібних боях брали участь мастифи та бульдоги. Це породи собак, які через велику масу виявлялися неповороткими, недостатньо спритними. Через це вони часто гинули у сутичках.

Англійці хотіли вдосконалити бійцівські якості собаки, що змусило зайнятися селекційною роботою у цьому напрямі. Бульдогів схрещували з тер'єрами. На відміну від потужних, великих бійцівських собак, тер'єри були розумнішими і спритнішими. Результатом такого схрещування став бультер'єр, що з'явився на початку 19 ст.

У 1835 р. уряд Англії прийняв заборону проведення боїв собак з биками. На їхнє місце прийшли собачі бої. Породи, створені методом селекції бульдогів з тер'єрами, підходили для цього краще за інших. Після перемоги у громадянській війні Півночі над Півднем, США переїхало багато емігрантів, зокрема з Англії. Вони везли із собою собак, які брали участь у боях, бо на їхній батьківщині на той час подібні видовища заборонили.

А в Америці собачі бої набирали популярності. Наприкінці 19 століття було створено об'єднаний клуб кінологів у штаті Мічіган. Основним напрямом роботи стало вдосконалення породи стаффордширського тер'єру. Окрім участі у собачих боях представники породи успішно охороняли будинки, ферми та інші приватні об'єкти. Стаффорд задіялися при полюванні на вовків.

Участь собак у боях поступово стала неприйнятною. Зростала кількість людей, які вважали, що ця порода має брати участь у спеціальних виставках, а не в кривавих бійках. Тому селекціонери взялися за вдосконалення зовнішнього вигляду породи. На фото стаффорд виглядає справді ефектно.

В 1936 г. ця порода офіційно була визнана Американським клубом кінологів. Було зафіксовано назву "стаффордширський тер'єр". FCI внесли в реєстр цю породу 1971 р. Через рік кінологи Америки зареєстрували назву "Американський стаффордширський тер'єр".

Опис породи

Американський стаф - дуже сміливий і сильний собака. Порода досить кремезна, але при цьому спритна і розумна. Ціна стаффордширського тер'єру в Україні становить у середньому від 2 до 30 тис. грн. У США щенят продають за ціною 150-1000 дол.

Описание породы

Стандарт породи за класифікацією FCI наступний:

  • Зріст та вага. У загривку кобелі досягають 46-48 см, а суки 43-46 см. Вага становить 25-30 кг і 22-25 кг відповідно.
  • Загальний вигляд. Коренастий, м'язистий собака з гармонійною статурою. Породі стафф властива колосальна сила.
  • Голова. Широка та об'ємна, має середню довжину. Між вухами череп практично плоский, квадратної форми. Бугор на потилиці слабо виражений. Перехід від чола до морди добре виражений. На голові добре виражені жувальні, тім'яні, щічні м'язи. Щелепи прикриті губами, які не виглядають відвислими. Нижня щелепа сильна, нижні зуби закриті верхніми.
  • Ніс. Добре розкриті ніздрі, мочка забарвлена ​​у чорний колір.
  • Вуха. Розташовані високо, можуть бути купованими, так і некупірованими. Вважається, що другий варіант краще, особливо якщо вуха стійкі і короткі (без купірування).
  • Очі. Колір веселки темний, повіки пігментовані. Очі поставлені широко, досить низько.
  • Шия. Бійцівські породи, до яких належить стаф тер'єр, мають міцну шию. У амстаффа мускулатура добре розвинена. Шия до загривка рівномірно розширена, довжина середня, немає складок.
  • Спина. Пряма та коротка, з добре розвиненою мускулатурою.
  • Хвіст. Короткий і прямий, до кінця трохи звужується. Його не купірують. Коли собака перебуває у напрузі, хвіст тримається прямо.
  • Кінцівки. Американський тер'єр має широко поставлені передні кінцівки. При погляді на них попереду вони прямі та паралельні. Високопередність виражена рівномірно. Мускулатура на лапах рельєфна. Лікті притиснуті до тулуба, спрямовані суворо тому. На задніх лапах згини у суглобах добре виражені. Лапи передні та задні зібрані, круглої форми. Вони невеликі, зведені.
  • Вовна. Американський стафорд має коротку шерсть. Вона тверда, в міру густа. Вовна блискуча, гладка, прилягає до тіла. Забарвлення однотонне, може варіюватися від чорного до кремового, але білим не буває. Зустрічаються представники породи двокольорові, рясні, плямисті. Також бувають стафорди тигрового забарвлення. Білі плями можуть бути не більше 20% від основного кольору.

Якщо стафф собака має відхилення від стандарту, це визнають недоліком або пороком. Дискваліфікуючими вважаються світлий колір мочки носа, крипторхізм (відсутність у мошонці одного або обох насінників). До цієї категорії невідповідностей відносяться перекіс щелепи, купований або довгий хвіст, світлі очі. Також дискваліфікуючою ознакою вважають глухоту, іншу ходу, перекус.

Мешкають представники породи близько 11-13 років. Якщо догляд добрий, собака може прожити до 15 років.

Характер стаффордширського тер'єру

На особливу увагу заслуговує характер стаффордширського тер'єра. Він різноплановий, деякі якості суперечать одна одній. Критики стверджують, що це агресивна порода. Злісний характер пояснюється неправильним, невмілим вихованням чи цілеспрямованим розвитком негативних проявів у поведінці.

Порода стаффордширський тер'єр, характер якого залежить від виховання, здебільшого відрізняється врівноваженістю, витриманістю. Це добрий компаньйон, надійний, відданий друг для свого господаря. Собаки розумні, досить веселі.

Варто пам'ятати, що порода Амстафф відрізняється вираженими сторожовими, бійцівськими якостями. Якщо господареві загрожуватиме небезпека, собака захищатиме людину, а також членів сім'ї, в якій вона живе. Стаффордширський тер'єр чітко знає межі своєї території, захищає її від сторонніх.

Характер питомца

Правильно вихований собака виявляє агресію тільки в небезпечній для господарів та їх будинки ситуації. Інтуїція у представників цієї породи добре розвинена. Собака відчуває загрозу, що виходить ззовні. На небезпеку собака не реагує гарчанням, а кидається у бій без попередження. Зупинити його неможливо доти, доки не буде здобуто повну перемогу.

Щоб не зіткнутися з проблемами у повсякденному житті, важливо правильно виховувати свого вихованця. Щеня має зрозуміти ще в ранньому віці, що всі члени родини його господаря – його друзі. В оточенні люблячих людей стафф стане відданим, уважним другом і прекрасним компаньйоном.

Зміст та виховання

Стаффорд невибагливий, від господаря потрібно лише дотримуватися деяких простих правил. Як тільки ви взяли щеня стаффордширського тер'єра, йому роблять щеплення за встановленим графіком. Позначки обов'язково вносяться до паспорта собаки. Також проводиться обробка від бліх, гельмінтів, кліщів. Препарати вибирає ветеринар залежно від віку вихованця.

Содержание стаффа

Вовну вичісують спеціальною щіткою, яка додатково масажує шкіру. Гігієнічні процедури можна проводити за допомогою спеціальних серветок (без ароматизаторів) або вологим рушником. Часто купати собаку не можна, тому що це може нашкодити шкірі та шерсті. Під час купання використовують спеціальні шампуні, що призначені для цієї породи. Всі необхідні засоби гігієни можна вибрати у нашому інтернет-магазині.

Пазурі підстригають раз на місяць, зуби чистять спеціальною щіткою. Цю процедуру має виконувати господар. Потрібно стежити за чистотою вух, мочки носа.

Дресирування

Якщо ви плануєте завести щеня американського стаффордширського тер'єра, потрібно приділити достатньо уваги правилам його дресирування. Це дуже важливо для представників цієї породи. Ще до того, як ви заберете цуценя амстаффа у заводчика, потрібно усвідомити всю відповідальність за його поведінку, соціалізацію, дресирування.

дрессировка стаффордширского терьера

Виховання собаки починається з першого дня її появи у вашому будинку. Спочатку приділяють увагу правильній соціалізації. Після "щеплення карантину" потрібно познайомити цуценя з іншими членами сім'ї та тваринами, які живуть у вас вдома. Важливо, щоб домашні були привітними, лагідними.

Маленький стафф цікавий, він проти нових знайомств. Але дуже важливо, щоб його досвід спілкування був позитивним. Не можна допускати конфліктів, переляку у цьому віці. Ці спогади залишаться у собаки на все життя і згодом можуть спричинити агресію. Навіть породу іншої тварини-кривдника він може запам'ятати і в дорослому віці негативно на неї реагувати.

Не можна дозволяти все, але й категоричні заборони ні до чого. У першому випадку гуляти з вихованцем, коли він підросте, буде складно. Потужний амстафф рватиметься гуляти, а господареві буде складно його утримати на повідку. Якщо ж бути занадто строгим і карати малюка за будь-яку провину чи нестримність, собака виросте боязкою. А боягузтво, у свою чергу, може трансформуватися на зло до господаря.

дрессировка защиты

Багато людей вважають, що американський стаффордширський тер'єр – собака небезпечна. Тому на прогулянці ви повинні бути готові до різної реакції оточуючих. Ніколи не спілкуйтеся з іншими в підвищеному тоні. Собака відчує агресію, прийме іншу людину за загрозу. Тому саме господар відповідає за поведінку свого вихованця. Навіть якщо хтось із перехожих робить якісь агресивні коментарі у ваш бік, не розвивайте конфлікту, відповідайте спокійно.

При вихованні собаки будь-якої породи потрібно дотримуватися принципу, якщо ви щось дозволяєте, це має бути дозволено завжди. Але якщо щось під забороною, за жодних обставин цього не можна робити. Пояснювати, як правильно поводитися, що погано, а що добре, потрібно наполегливо, послідовно і терпляче. Не можна застосовувати покарання та насильство. Правила мають бути чіткими та завжди однакові.

Представники цієї породи - розумні тварини, що добре піддаються дресирування. Найкраще відвідувати спеціальні майданчики для навчання команд, ігор.

Рекомендації щодо годування

Є ряд важливих особливостей при організації харчування, яких вимагає порода собаки стафф:

  • У собаки міцний кістяк, тому кісткам потрібно багато кальцію. Вітаміни із цим мінералом обов'язково присутні в раціоні.
  • Собака стафф харчується переважно м'ясом чи спеціальними кормами із високим вмістом білка. При переході на сухі корми потрібно періодично давати м'ясо у сирому чи вареному вигляді.
  • У меню додають сир, варені яйця, молоко, каші та супи з додаванням овочів. Для здоров'я вихованця корисні кістки (не трубчасті) та м'ясо-кісткове борошно.
  • Цуценя амстаффа потребує калорійного, багатого білком і вітамінами раціоні. Це необхідно для правильного розвитку м'язової маси.

чем кормить стаффа

Собака активна, товариська. Господар повинен приділяти достатньо уваги правильного харчування домашнього улюбленця.

Хвороби

Представники породи витривалі, відрізняються міцним здоров'ям за умови правильного догляду. Але є кілька захворювань, яких схильні амстаффи:

  • дисплазія кульшових суглобів;
  • порушення травлення, здуття;
  • схильність до алергії;
  • захворювання очей.

болезни стаффа

Більшість захворювань передаються генетично, але не обов'язково виявляються у нащадків батьків з подібними патологіями. Дуже важливим є правильний догляд. Більшість хвороб можна запобігти, вилікувати, якщо стадія не запущена.

Як вибрати цуценя стаффордширського тер'єра?

Купувати цуценя з гарним родоводом потрібно в спеціальних розсадниках. Укладається договір. Можна звернутися до перевіреного заводчика. Бажано подивитися на цуценя у віці 1 місяць. Якщо виявляються якісь дефекти, вони залишаться у дорослому віці. Якщо у забарвленні цуценя багато білого кольору, мочка носа, повіки та губи можуть бути не повністю забарвлені. Це вважається нормою, якщо є хоча б часткове забарвлення. Колір з'явиться до 8 місяців або трохи пізніше.

как выбрать щенка стаффа

Щоб ваш вихованець ріс здоровим, життєрадісним, ви зможете вибрати все необхідне в нашому інтернет-магазині.

Поделиться