До статей

Про собак

29 червня 2023

Алергія у собак: причини, симптоми, лікування і профілактика
Алергія у собак: причини, симптоми, лікування і профілактика

Тварини, як і люди, бувають схильні до алергії. Визнати цю схильність заздалегідь неможливо. Вона проявляється лише при зіткненні з провокуючими її факторами. Причому, який з них може стати шкідливим саме для вашого улюбленця, нікому не відомо. Собаки в цьому відношенні не є винятком, тому господарі мають знати, як проявляється алергія у собак і як допомогти своєму улюбленцю у разі її виникнення.

Найбільш поширені типи алергії у псів

Які фактори найчастіше викликають алергічні реакції у домашніх улюбленців? Причиною алергії у собак  можуть стати:

  • продукти харчування;
  • блохи;
  • речовини з довкілля )побутові чи косметичні засоби, пил);
  • ліки.

перші два види алергії у собак зустрічаються найчастіше.

симптоми алергії у собак, на які власникам треба звернути увагу в першу чергу:

  • висипання на шкірі;
  • почервоніння та свербіж;
  • набряки;
  • діарея;
  • блювання.

Найважливіше при виявленні алергії в улюбленця – знайти її збудника, щоб негайно усунути його негативний вплив на тварину.

Найпоширеніші види алергенів

Виділяють декілька типів збудників алергії.

  1. Досвід ветеринарної практики підказує, що найчастішим видом алергії у псів є реакція на  укуси паразитів. Тому на першому місці серед збудників цього захворювання стоїть слина бліх. Близько половини випадків алергії викликано саме цим подразником. Відзначається почервонінням та постійним свербінням шкіри. Таку реакцію спричиняє чужорідний білок, який міститься у блошиній слині і потрапляє до крові пса під час укусу. 

Алергічні симптоми можуть зберігатися у собаки навіть після виведення паразитів і потребують додаткового лікування, тому дуже важливо не лише позбутися блох на самій тварині та в навколишньому середовищі, але й підібрати правильні лікувальні препарати, аби повністю уникнути наслідків шкідливого подразника.

  1. Харчова алергія у псів зазвичай проявляється поступово, тому виявити, який саме продукт став її причиною, буває досить складно. Виникає вона зазвичай на окремий білок, який може міститись найчастіше в курятині, рідше – в індичці, яловичині чи кролику. Це найбільш небезпечний тип алергії, тому що вражає внутрішні органи, насамперед шлунково-кишковий апарат. 
  2. Побутові засоби, домашній пил, цвіль, пилок рослин визивають у тварин подразнення, яке називається атопічним дерматитом. Він проявляється чханням, кашлем, сльозовиділенням. Пес починає уникати занадто запилених, або, навпаки, занадто чистих місць. Якщо не усунути причину, можливі подразнення та отруєння організму. 

При появі симптомів алергії треба вести улюбленця до ветеринара, щоб з’ясувати причину та якнайшвидше позбутися її. Чим раніше почнеться лікування, тим кращим буде результат. 

Додаткові симптоми алергії

Ознаки хвороби залежать від того, який тип алергії турбує тварину. Крім основних симптомів існують інші, такі як:

  • виділення з носу, вух або очей;
  • неприємний запах з пасті або від шерсті;
  • лущення шкіри;
  • екзема зовнішнього вуха, 
  • відсутність апетиту  аж до повної відмови від їжі.

Досвідчений лікар за такими проявами зможе встановити алерген, діагноз та призначити необхідну терапію. Для цього існує великий вибір методик та досліджень. 

Як лікувати алергію у собак

Насамперед треба виявити подразник, що викликає захворювання і усунути контакт із ним. Для цього тварина має пройти ретельне обстеження, тобто, здати всі необхідні аналізи. Після виявлення алергену лікар назначить медикаментозні засоби та процедури.

  1. Якщо прояви алергії позначились на шкірі та шерсті, використовують антигістамінні препарати, широкий спектр яких представлений в зоомагазині Petomnia, а також кортизон. Якщо на фоні алергії виникає бактеріальна інфекція, лікар додатково назначить антибіотики – таблетки для тварин у спеціальній оболонці, які теж можна придбати у нашому магазині онлайн, або завітавши туди особисто.
    Також з метою лікування алергії у собак треба використовувати гіпоалергенну косметику – спеціальні шампуні для купання та засоби для обробки шкіри, аби повністю позбавити улюбленця від паразитів та заспокоїти подразнену шкіру.
    Всі необхідні товари для тварин широко представлені у нашому зоомагазині.
  2. Харчової алергії позбуваються, повністю виключивши подразник із раціону тварини і находячи йому безпечний замінник серед широкого вибору кормів, які представлені в нашому зоомагазині. Серед різноманітної продукції від провідних виробників зоотоварів ви зможете знайти безпечний корм для вашого улюбленця.
    Якщо алергія спричинила у собаки шлунково-кишкові розлади, лікар назначить препарати для подолання цієї проблеми. 

Перша допомога при алергії

Якщо ви виявили деякі з перелічених симптомів або ж спостерігаєте незвичайну чи неадекватну поведінку улюбленця – негайно звертайтеся до лікаря. Самотужки ретельно огляньте тварину, проаналізуйте, що вона їла або з якими подразниками стискалася – все це детально розкажіть на прийомі. Транспортувати хворого пса треба дуже обережно.

Профілактичні заходи

Профілактика алергії у собак включає такі заходи:

  • ретельний догляд, направлений на постійну боротьбу з паразитами – блохами та кліщами;
  • правильний підбір засобів для миття та іншої собачої косметики;
  • при зміні харчування – цілодобове спостереження за твариною;
  • усунення можливості контакту з речовинами, які можуть визвати алергію;
  • при алергії на пил – зняття килимів, частіші прибирання.

Велику роль в лікуванні та профілактиці алергії відіграє правильне харчування.

Чим годувати собак при алергії

Раціон при алергії у собак залежить від характеру захворювання. При харчовій алергії його призначає лікар. Він по одній випробує білкові добавки, які вводяться в раціон уперше і слідкує за станом тварини. Особлива увага приділяється цуценятам, для яких існує спеціальний сухий корм.

При інших видах алергії харчування залишається звичним. Треба лише використовувати якісну продукцію від надійних виробників, аби стан здоров’я улюбленця не погіршився. Різноманітний корм можна заказати в нашому зоомагазині онлайн, по телефону або при особистому звертанні.

Поделиться